FOTO/VIDEO  SAD danas obilježavaju desetu godišnjicu napada Al-Qaide na New York i Washington

teroristički napad, osama bin laden, napad, 11 rujan

Tog 11. rujna 2001. godine pripadnici Al-Qaide oteli su četiri putnička zrakoplova da bi izveli napade na simbole američke moći.

Dva zrakoplova su se tada, u razmaku od 15 minuta, zarila u obje kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra, treći zrakoplov obrušio se na Pentagon, a četvrti, poznat kao Let 93, pao je kod Shanksvillea u Pennsylvaniji, nakon pokušaja putnika da ga preotmu od otmičara.

Ceremonije su predviđene na svim mjestima gdje su se srušila četiri zrakoplova, a središnja će biti u New Yorku, gdje se na mjestu, koje je postalo poznato kao nulta točka, otvara novi memorijalni prostor.

Predviđeno je da predsjednik Barack Obama obiđe sva tri mjesta pogibije, kao i da nazoči otvaranju memorijalnog kompleksa na donjem Manhattanu.

Kao i na prethodnih devet ceremonija održanih na istom mjestu, bit će pročitana imena svih žrtava, a taj dostojanstveni ritual bit će prekidan minutima šutnje, da bi se obilježili trenuci kada je svaki od tornjeva blizanaca pogođena, a zatim i kada se srušila, kao i kada su se oteti zrakoplovi srušili na Pentagon i kod Shanksvillea.

Na mjestu gdje su se nalazile kule bliznakinje bit će otvorena dva memorijalna bazena, svaki površine oko 40 ari, s najvećim umjetnim vodopadima u SAD-u. Na bronzanim panelima oko rubova oba bazena bit će ispisana imena svih 2.977 žrtava 11. rujna. Tada je u New Yorku poginulo 2.606 ljudi u tornjevima blizncima i 147 putnika i članova posada dva zrakoplova. U Pentagonu je poginulo 125 ljudi, kao i 59 putnika i članova posade, a u Shanksvilleu 40.


Na memorijalnom prostoru na donjem Manhettanu posađena je šuma od 442 hrastovih stabala, a zadržano je i jedno drvo kruške koje je uspjelo preživjeti 11. rujna 2001. ispod betonskog i čeličnog krša. U tijeku je izgradnja muzeja koji bi trebalo otvoriti za dvije godine.

Ovog puta na ceremoniju nisu pozvani predstavnici vjerskih zajednica, niti će tu biti vatrogasaca, policajaca i medicinskog osoblja, čije kolege su prve pritekle u pomoć i pritom mnogi izgubili život, što je već izazvalo neke kritike.

 

Fena