Ruski odgovor na 'agresivni čin'

ruski predsjednik, Vladimir Putin, ismijali su sankcije Zapada, sankcije, Pitanje Krima, proruski separatisti, ruska aneksija Krima, Rusija, SAD i EU, sankcije, Vladimir Putin, Rusija, NATO i Rusija, Putin, Vladimir Putin, EU i Rusija, NATO i Rusija, međunarodne sankcije, Kriza u Ukrajini, Ukrajina EU, Vladimir Putin, Turska, Rusija, Turska, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, ruski predsjednik, Rusija, Sirija, Rusija, Rusija i SAD
Rusija iz dana u dan pooštrava mjere kojom želi uzvratiti Turskoj za rušenje svojeg borbenog zrakoplova prije tjedan dana - razmišlja se o višegodišnjem zamrzavanju projekta naftovoda Turski tok, od 1. siječnja na snagu stupa zabrana uvoza niza prehrambenih proizvoda iz Turske, a u tijeku je protjerivanje turskih radnika iz Rusije, uhićivanje poslovnih ljudi i zatvaranje turskih institucija na ruskom tlu.
U utorak je objavljena uredba ruske vlade koji se odnosi na zabranu 17 kategorija prehrambenih proizvoda, među kojima su perad, sol, voće i povrće te agrumi poput naranača i mandarina, koje je Rusija uvozila u velikim količinama iz Turske. No, s druge strane, zabrana se ne odnosi na neke druge proizvode koji se naveliko uvoze iz Turske, poput limuna.
Uredbom već od utorka na snagu stupa zabrana svih čarter letova između dviju zemalja, koja se nastavlja na preporuku ruskim turistima da ne putuju u Tursku, što je uvelike smanjilo prodaju aranžmana za odmor u toj zemlji, u kojoj su Rusi druga najbrojnija skupina turista, odmah iz Nijemaca.
Uredba je provedbeni dokument načelnog popisa mjera gospodarske odmazde koji je ukazom od subote najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, a riječ je o nizu mjera koji je u četvrtak od vlade zatražio ruski premijer Dimitri Medvedev kao odgovor na "agresivni čin" Turske.
Mjere obuhvaćaju i ograničenja glede zapošljavanja turskih državljana u ruskim tvrtkama, a propisuju i da se svaki ugovor u području graditeljstva, sektora u kojem su Turci jako prisutni u Rusiji, najprije mora podnijeti vladi na potvrdu.U Krasnodaru je 39 turskih poslovnih ljudi, koji su došli na poljoprivredni sajam, uhićeno i prepraćeno u policijsku postaju, a uvijek je u pitanju isti razlog - "kršenje zakona o useljeništvu", bilo da je riječ o turskim radnicima kojima je istekla radna viza ili o turskim državljanima koji su u Rusiju ušli kao turisti, što znači da nemaju dopuštenje za rad.
Sva su uhićenja obavljena u skladu sa zakonom, ali ruski mediji ističu da su neuobičajena i da ruske vlasti inače mnogo blagonaklonije gledaju na radni status turskih radnika u građevinarstvu, u kojem su oni izrazito brojni.
I tursko veleposlanstvo u Moskvi potvrdilo je informacije o pritisku kojem su izloženi turski građani u Rusiji.
U utorak je rusko ministarstvo obrazovanja u priopćenju objavilo da je "većina od 44 ruska sveučilišta prekinula sve sporazume o suradnji s turskim partnerima, a Rusko-turski znanstvenoistaživački centar objavio je kako prisilno zatvara svoja vrata i otkazuje sve zakazane aktivnosti.
Rusija razmatra i mogućnost višegodišnje obustave radova na izgradnji naftovoda Turski tok, objavio je Reuters, pozivajući se na dva izvora u ruskom energetskom divu Gazpromu. Izvoz ruske energije u Tursku kamen je temeljac gospodarskih odnosa između dviju zemalja i dosad nije bio obuhvaćen mjerama gospodarske odmazde Moskve prema Ankari.
Zamrzavanje radova na plinovodu, koji bi se ruski plin preko Turske slao u jugoistočnu Europu, zaobilazivši Ukrajinu, bilo bi više simbolične nego praktične naravi jer je taj projekt ionako u problemima zbog pomicanja rokova i dvojbi u njegovu održivost.

Hina