Putin: NATO i SAD označavaju se kao 'ozbiljna vanjska prijetnja'

ruski predsjednik, Vladimir Putin, ismijali su sankcije Zapada, sankcije, Pitanje Krima, proruski separatisti, ruska aneksija Krima, Rusija, SAD i EU, sankcije, Vladimir Putin, Rusija, NATO i Rusija, Putin, Vladimir Putin, EU i Rusija, NATO i Rusija, međunarodne sankcije, Kriza u Ukrajini, Ukrajina EU, Vladimir Putin, Turska, Rusija, Turska, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, ruski predsjednik, Rusija, Sirija, Rusija, Rusija i SAD
Rusija je usvojila novu verziju svoje vojne doktrine koja je proizašla, ističu ruski dužnosnici, iz novih prijetnji ruskoj nacionalnoj sigurnosti. Od sada se kao nove "ozbiljne vanjske prijetnje" navodi NATO-ovo vojno gomilanje u Europi te američki koncept tzv. "Brzog Globalnog Udara" (eng. Prompt Global Strike).

Novu vojnu doktrinu danas je odobrio predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin. Osnova ruske vojne doktrine ostaje nepromijenjena - ruska vojska i dalje ostaje obrambena sila koju se država obvezuje koristiti samo kao zadnju opciju.

Također nema promjene u principima uporabe nuklearnog oružja. Primarni cilj ruskog nuklearnog arsenala je odbacivanje potencijalnih neprijatelja od napadanja Rusije - oružje bi se koristilo u obrani od vojnog napada - bilo nuklearnog, bilo konvencionalnog - koji prijeti ruskoj egzistenciji.

Nove sekcije vojne doktrine odnose se na prijetnju koju Rusija vidi u širenju NATO pakta i gomilanju vojske. Također se kao prijetnja navodi podatak da NATO sebe smatra organizacijom koja na sebe preuzima "globalne funkcije uz kršenje međunarodnog prava".Nova točka doktrine odnosi se i na rusku obranu svojih nacionalnih interesa u arktičkoj regiji. U dokumentu se spominje i prijetnja od destabilizacije zemalja koje graniče s Rusijom ili ruskih saveznika. Dovođenje stranih trupa u te zemlje također se od sada smatra "ugrozom ruske nacionalne sigurnosti".

U dodatnim sekcijama spominju se i unutarnja pitanja pa se tako kao prijetnja navode "potezi koji imaju za cilj silom mijenjati ruski ustavni poredak, destabilizirati političku i društvenu klimu, dezorganizirati funkcioniranje vladinih tijela, ključne civilne i vojne institucije i informacijsku infrastrukturu Rusije".

U doktrini se navodi i to kako Rusija vidi međunarodnu suradnju s drugim zemljama, naročito članicama BRICS-a, OESS-a i SCO-a, kao ključni faktor u prevenciji vojnih sukoba.

Dokumenti zaključuju kako moderne prijetnje sve manje bivaju vojne prirode, a sve više informacijske te kako se mogućnost od općeg vojnog rata protiv Rusije smanjuje.

Izvor: RT