Priznanje neovisnosti Kosova uvjet Srbiji za EU

Armije BiH, tomislav nikolić, srpska radikalna stranka, aktivisti stranke, ratni vojni invalid, zahtjev za pokretanje istrage, Tužiteljstvo BiH, Omer Isović, vlada Srbije, predsjednik vlade Srbije, EU i Srbija, Ruska Federacija, akcija oluja, Srbijansko ministarstvo vanjskih, Hrvatska - Srbija, Srbija, milo đukanović, Crna Gora zemlja, Srbija i Crna Gora, tomislav nikolić, Podgorica, tomislav nikolić, srbijanski predsjednik, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, EU i Srbija, Hrvatska - Srbija, Aleksandar Vučić, ivica dačić, Sefer Halilović, tomislav nikolić, Aleksandar Vučić, Srbija i Kosovo, Srbija i Kosovo, EU i Srbija, Enver Hoxhaj
Srbija nije dužna uvesti sankcije Rusiji i bilo bi arogantno od nje to i očekivati, ocijenio je zastupnik njemačkih socijaldemokrata i član vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Dietmar Nietan, te poručio da će priznanje Kosova biti uvjet Srbiji za ulazak u Europsku uniju, prenijeli su u srijedu beogradski elektronički mediji.
Nietan je u intervjuu za Radio Deutsche Welle, čije izvatke prenosi B92, istaknuo da se Srbija, premda kandidat za članstvo u Europskoj uniji, nije dužna pridružiti sankcijama koje je EU uveo Rusiji.

»Možda je upravo dobro to što Srbija ima dobre odnose s Ruskom Federacijom. Moglo bi se razmišljati i iz suprotne perspektive: gdje Srbija može pomoći da se otvore kanali komunikacije izmedju EU i Rusije«, rekao je Neitan, sugerirajući da »poseban odnos Beograda i Moskve može biti i europska prednost«.

Komentirajući eurointegracijski proces, Nietan je sugerirao da bi Srbija »mogla biti spremna za ulazak u EU najranije za pet godina«.

Njegova je procjena i da će, kada pristupni pregovori dođu do kraja, Beograd biti stavljen pred neizbježnost da je članstvo moguće samo uz priznanje Kosova.

Na pitanje hoće li prije pristupanja Srbije EU-u stići zahtjev za eksplicitno priznavanje neovisnosti Kosova, Nietan je odgovorio: »Da, taj zahtjev mora doći, ali tek na kraju.«
Uoči konferencije o zapadnom Balkanu u četvrtak u Berlinu, beogradski mediji prenose i ocjenu zastupnika Socijaldemokratske partije Njemačke u Bundestagu hrvatskog podrijetla Josipa Juratovića da »zapadni Balkan može samo složno pokrenuti gospodarski i infrastrukturni razvoj i omogućiti tržište za investitore«.

»Žalosno je da je gospodarska kriza na zapadnom Balkanu postala svakodnevnica gotovo svih građana. Zato ne smijemo dopustiti da temeljne ljudske potrebe postupno postaju nedostupni luksuz«, ocijenio je Juratović koji bi trebao sudjelovati na konferenciji o zapadnom Balkanu.