Prijeđite na islam ili platite kaznu. Ako odbijete i jedno i drugo preostaje vam sablja

Sirija

... koji je od strane ISIL-a upućen kršćanima u gradu Mosulu koji bi željeli ostati u novom islamskom kalifatu, piše Večernji list.

Nakon ovog proglasa i prije isteka ultimatuma, više tisuća kršćana koji su ostali u Mosulu do kraja, glavom bez obzira pobjeglo je iz grada ostavivši sve što su imali. Natrpavali su se u automobile, njih po desetak , žene, djeca i starci te su krenuli prema autonomiji kurdske regije u sjevernom Iraku ili prema drugim područjima pod kurdskom kontrolom.

Njihov odlazak obilježava najnoviji , a možda i konačni egzodus kršćana iz grada, pražnjenje iz zajednice koje potječu iz prvih stoljeća kršćanstva, uključujući Kaldejca, asirskih i armenskih crkava.

U samom Mosulu, do prije invazije američkih snaga 2003. živjelo je više od 100 tisuća kršćana te ih je ostalo samo oko 5 tisuća od kojih je većina pobjegla kad su skupina islamske države i niz drugih sunitskih militanata zauzele grad 10. lipnja ove godine.

Odmah po ulasku u grad Mosul, ISIL je počeo nametati svoju strogu interpretaciju šerijatskog zakona: zabranio je alkohol, na ulice stavljati reklame koje pokazuju ženska lica... Kako su kršćani u strahu odlazili tako je ISIL njihove kuće naseljavao sunitskim obiteljima koje su dolazile na područje kalifata.

-Stanje kršćana u Iraku sve je dramatičnije, izvijestio je patrijarh sirijske Katoličke Crkve Ignace Joseph III. Younan, nakon sastanka sa Papom Franjom u Vatikanu napomenuvši kako su muslimanski ekstremisti Islamske države Iraka i Levanta spalili siro-katoličku biskupsku palaču u Mosulu. Patrijarh je potvrdio da je posljednjih desetak obitelji pobjeglo 18. srpnja, ali su im oteli sve. -Ostavili su ih na rubu grada, te im ukrali sve što su imali, vrijeđali ih, i tako ih ostavili usred pustinje. Nažalost, to je naša stvarnost i realnost, naglasio je patrijarh Ignace Joseph III. Younan. Svjedočenja kršćana koji su morali napustiti svoje domove zaista su šokantna.

- Otišao sam u ured Islamske države za vjerski sud da pitamo o istinitosti proglas. Nisam mogao vjerovati kada su mi rekli što tu radim i da sam već trebao napustiti svoju kuću,a ostaviti auto, novac, kazao je Maan Abou, 45-godišnji umirovljeni vojni časnik.

-Nisam imao izbora već uzeti obitelj i bježati prema Kirkuku. Supruga i kćeri nosile su maramu kako bi zavarale pripadnike ISIL-a da smo muslimani, jer da su znali da smo kršćani, ostali bi bez svega, auta i novaca, suznih očiju govorio je Maan Abou koji ima samo jednu želju; jednog dana vratiti se na svoje ognjište i u svoj dom.

U Iraku je živjelo milijun kršćana prije 2003. i američke invazije kojom je svrgnut Saddam Hussein . Od tada su često kršćani diljem zemlje bili na meti militanata te uništavali njihove crkve i ubijali svećenike. Pod takvim pritiscima, mnogi kršćani su napustili zemlju.