Predsjednica Helsinškog odbora Srbije,Sonja Biserko: Ciljevi Srbije

Ni jedna vlast u Beogradu, pa tako ni sadašnja, koju predvodi Aleksandar Vučić, nije odustala od nastojanja da podijeli Bosnu i Hercegovinu, i takvi će se pokušaji nastaviti, pri čemu će sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti iskorišten kao ,,izvođač prljavih poslova", izjavila je predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski tjednik Dani.

Biserko je kazala kako su nastojanja da se BiH podijeli konstanta svih režima u Srbiji još od Slobodana Miloševića, a ocijenila je kako su zbog razvoja događaja nacionalistički krugovi u Srbiji odustali jedino od nastojanja da prigrabe dijelove teritorija Hrvatske. Biserko podsjeća kako je beogradsko potenciranje ,,otvorenih pitanja" u regiji temeljeno na tvrdnji o Srbima kao žrtvama stradanja, čime se taj narod mobilizira protiv ostalih koji žive na području bivše Jugoslavije.

"Cijela struktura o kojoj govorim i dalje duboko vjeruje da je BiH privremeno rješenje, i zato igraju na Milorada Dodika, koga jednog dana planiraju upotrijebiti kao izvođača prljavih poslova. Iako su od ratova prošla gotovo dva desetljeća, beogradski nacionalistički krugovi za sada su jedino pustili Hrvatsku", kazala je Biserko.

Upozorila je kako je uz BiH i Crna Gora ta koja je ostala na meti srpskih nacionalista pa bi stoga bilo iznimno važno da ta zemlja do kraja 2015. godine dobije poziv za članstvo u NATO-u.