FOTO  Predsjedatelj Bevanda prisustvovao misnom slavlju beatifikacije Pape Pavla VI

rim, Vjekoslav Bevanda, Papa, misa
...vjerskih i političkih vođa iz cijelog svijeta, okupljenih na Trgu Svetog Petra, prisustvovao misnom slavlju na kojem je beatificaran Papa PavleVI.

Papa Franjo predvodio je misu proglašenja blaženim poglavara Katoličke crkve od 1963. do 1978., čime je i okončan dvonedjeljni Sinod Katoličke crkve. Papa Pavle VI je bio izuzetno skroman čovek i on se smatra i jednim od uzora aktuelnog Pape Franje, koji ga često spominje u svojim govorima. Današnjem misnom slavlju je prisustvovao i bivši Papa Benedikt XVI.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Vatikanu i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i upoznao ga sa aktualnom političkom situacijom u BiH posebno se osvrnuvši na put BiH ka Europskoj uniji.

Predsjedatelj Bevanda se zahvalio Svetoj Stolici na svemu što čini za BiH, a posebno na brzom reagiranju i pomoći koju su pružili u saniranju posljedica u vrijeme katastrofalnih poplava koje su zadesile našu državu u svibnju ove godine.

Državni tajnik Parolin se zanimao za položaj Hrvata u BiH i za upravo održane izbore u Bosni i Hercegovini te izrazio nadu da će se vlast brzo formirati i Bosna i Hercegovina ubrzano krenuti u ostvarivanje zadatih ciljeva kako bi se priključila europskoj obitelji. On je istaknuo da bi raznolikost kakva postoji u BiH trebala svima postati izvor obogaćenja i povezivanja i da će uvijek podsticati takav zajednički hod u kojem će katatolička zajednica u BiH nastaviti doprinositi obogaćivanju cjelokupne BiH.

Predsjedatelj Bevanda je rekao da su ovi izbori bili demonstracija kulture bh. građana, s obzirom da se nije desio niti jedan incident. Kardinal Parolin se zanimao i za zastoj u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006.godine. Predsjedatelj Bevanda je rekao da se nada da će brzo nakon formiranja vlasti u BiH Zakon o vjerskim blagdanima, koji je jedna od stavki Temeljnog ugovora, doći ponovno u proceduru i da će ovaj put dobiti potrebnu suglasnost jer neće biti onih koji su zaustavljali davanje podrške.

Državni tajnik je rekao da će uskoro posjetiti BiH, što je naznaka da bi i Papa Franjo u narednom razdoblju mogao pohoditi BiH.

Sastanku s državnim tajnikom Svete Stolice i svečanom misnom slavlju je prisustvovala i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.