'Porazite ih u ime čovječanstva!'

Vijeće sigurnosti UN-a, Vijeće sigurnosti, Ban ki-Moon, Generalni tajnik UN-a, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, SAD i Rusija, Vijeće sigurnosti UN-a, rezolucija o Siriji, ujedinjeni narodi
Generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, pozvao je Rusiju i SAD da ujedine snage u borbi protiv terorizma. Za vrijeme govora na EAS (Istočnoazijski Summit) summitu u Kuala Lumpuru, istaknuo je kako "teroriste i ideološke ekstremiste treba poraziti u ime čovječanstva".

"Moramo se ujediniti po ovom pitanju. Moramo pokazati globalnu solidarnost kako bismo se suočili sa zajedničkim neprijateljem, ISIL-om i drugim ekstremističkim i terorističkim skupinama", rekao je Ban Ki-moon.

Slične izjave dao je jučer i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao kako želi globalnu suradnju u borbi protiv terorizma.

Ovi pozivi dolaze neposredno nakon još jednog većeg terorističkog napada, onog u Maliju gdje su napadači ubili najmanje 19 osoba - među njima šestoro Rusa.

Za vrijeme summita američki predsjednik Barack Obama također je govorio o važnosti borbe protiv ISIL-a. "Uništiti ćemo ih. Vratiti ćemo prostore koje su zauzeli, eliminirati ćemo im financije, goniti njihovo vodstvo i rastaviti njihove mreže i logističke rute", rekao je Obama.