Pogubljeno preko 300 osoba, većinom muškaraca između 18 i 55 godina

masovna ubojstva, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, suniti, Al Shabaab, kenija, Al kaida, Al Shabaab, Al kaida, kenija, Somalija , Ekstremisti ISIL-a, ISIL, U proglasu ISIL-a, nakon počinjenih egzekucija, John Kerry, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Konvencija o genocidu, genocid
Unatoč činjenici da neki ISIL terorističku organizaciju i dalje nazivaju "sunitskim" pokretom, činjenica je da se velik broj sunita, kako u Siriji tako i u Iraku, protivi ISIL-u te im pružaju i oružani otpor. To je naročito točno za zapadnu iračku sunitsku provinciju Anbar gdje su brojna sunitska plemena ustala protiv ISIL-a.

Mnogi suniti u Anbaru pružili su i otpor Al-Qaedi koja se u Irak infiltrirala po prvi put nakon američke invazije i okupacije. Mnogi sunitski borci tada su se borili rame uz rame s američkom i iračkom vojskom protiv ekstremista, a na njih se računalo i sada nakon upada ISIL-a iz Sirije.

Nije tajna da ISIL ima i konkretnu podršku među nekim sunitima i u Iraku i u Siriji, no teško se može reći da se radi o većini, dovoljno je samo pogledati masovne evakuacije stanovnika iz gradova i naselja koja su pala u ruke ISIL-a.
Kao i u slučaju borbe protiv Al-Qaede prije desetak godina (ISIL zapravo jest bivši ogranak Al-Qaede u Siriji, samostalno djeluju tek nakon raskola s AQ vodstvom koje je preferiralo Al-Nusra Front, mada dvije skupine i dalje često djeluju u koordinaciji kao što je slučaj u ovotjednom velikom napadu na Idlib na sjeverozapadu Sirije) iračkih suniti na prostoru Anbara su ustali protiv ekstremista, no, prema zadnjim informacijama, znatan broj anti-ISIL sunita pogubljen je tijekom jučerašnjeg masakra.

Naime, irački dužnosnici danas su potvrdili kako su pronađene masovne grobnice sa stotinama ubijenih pripadnika sunitskih plemena. Izvori navode kako su pripadnici ISIL-a odveli velik broj ljudi iz njihovih sela u grad Ramadi te ih tamo sinoć pogubili. Pronađena je jedna grobnica s najmanje 150 tijela te još jedna s preko 70 ubijenih. Navodi se kako su ubijeni pripadnici sunitskog plemena Albu Nimr koje se inače nalazi u blizini grada Hit, u srcu provincije Anbar.

Na internetu su se pojavile brojne eksplicitne fotografije koje prikazuju velik broj mrtvih tijela na ulicama.

Većina ubijenih navodno su pripadali lokalnim policijskim snagama i sunitskoj anti-ISIL oružanoj organizaciji Sahwa (Buđenje) koja se i ranije borila protiv ekstremista.

Plemenski vođe ističu kako je tijekom noći pogubljeno preko 300 osoba, većinom muškaraca između 18 i 55 godina.

izvor: Reuters