FOTO/VIDEO  'Peshmerge' stigle u Kobani

Peshmerge, Kobani, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, Sirija
Pripadnici vojske Iračkog Kurdistana, Peshmerge, krenuli su jučer iz Iraka prema sirijskom gradu Kobani. U grad bi trebali ući danas preko turske granice, uz koordinaciju s Turskom, no tek će se vidjeti koliko će taj proces proći "glatko".

Turska je u dobrim odnosima s Iračkim Kurdistanom te su stoga odlučili pustiti Peshmerge u Kobani, a ne lokalne kurdske borce koje smatraju "teroristima". Unatoč tome, ovo je potez koji se neće dopasti ISIL-u.

Prema zadnjim informacijama Peshmerge su rano jutros stigli u jugoistočnu Tursku otkuda bi trebali preći granicu i ući u Kobani. Izvori ističu kako stiže između 90 i 100 boraca iz Iračkog Kurdistana te kako će tijekom današnjeg dana ući u Kobani.Koliko Peshmerge mogu utjecati na situaciju na terenu, tek će se vidjeti. U ranijim izvještajima rečeno je kako oni neće direktno sudjelovati u borbama s ISIL-ovim militantima već kako će im primarna zadaća biti operiranje artiljerijom te davanje potpore drugim borcima.

Tko će onda voditi borbu "prsa o prsa" s ISIL-om?

Jer urbano ratovanje već je danima dio Bitke za Kobani. Kurdskih YPG boraca neće biti dovoljno jer ISIL stalno dovodi pojačanja, a imajući u vidu da su u stanju izvesti u isto vrijeme i veliki napad na sjeverozapadni sirijski grad Idlib, dovoljno nam govori o snazi ISIL-a.

Turska bi htjela da u Kobani uđu anti-Assad militanti, poznatiji kao FSA. Turski premijer Ahmet Davutoglu jučer je otvoreno poručio kako Ankara želi da FSA preuzme kontrolu nad Kobanijem. U razgovoru za BBC Davutoglu još jednom ponavlja jedno te isto - da treba jačati pobunjenike i srušiti Assada. "SAD treba naoružati i trenirati FSA tako da ako ISIL ode da se režim ne vrati", rekao je turski premijer.

Nadalje, Davutoglu želi da i PKK ode iz Kobanija. "Ako ISIL ode, i PKK teroristi moraju otići", rekao je. Tom istom "terorističkom" PKK-u, tj. njihovom ogranku u Siriji (PYD/YPG), američka vojska već dostavlja oružje iz zraka, no Turska i dalje forsira isključivo svoju agendu, a ovim komentarom Davutoglu još jednom pokazuje kako će Turska biti najveći problem za Kobani jer njihov cilj nije obrana grada od ISIL-a već dovođenje grada pod kontrolu kakvu su oni zamislili.