FOTO/VIDEO  Osnivač WikiLeaksa spreman se predati

Julian Assange, WikiLeaks
Tri godine se već Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, no, to bi se uskoro moglo promijeniti - naime, poručio je kako će prihvatiti sudbinu te će dopustiti britanskoj policiji da ga se uhiti ukoliko UN istražno tijelo, čiji se izvještaj očekuje sutra ujutro, odluči protiv njega.

Kako će UN radna skupina odlučiti? Saznati ćemo sutra. Možda odluče u njegovu korist, to bi značilo da bi Assange sutra mogao izaći iz ambasade kao slobodan čovjek. No, izgleda kako mu je dosta života u ekvadorskoj ambasadi te je spreman izaći u svakom slučaju, bez obzira na odluku UN-a.

"Ukoliko UN sutra objavi da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću iz ambasade u podne i prihvatiti uhićenje od strane britanske policije jer nema smisla ulagati novu žalbu", poručio je jutros Julian Assange.

Drugim riječima, o njegovoj sudbini sada će odlučivati UN radna skupina, a ona ima ukupno 5 članova - oni su: Seong-Phil Hong (Južna Koreja), José Guevara (Meksiko), Sètondji Adjovi (Benin), Leigh Toomey (Australija) i Vladimir Točilovski (Ukrajina).