FOTO/VIDEO  Teroristi nisu uspjeli preuzeti kontrolu nad zračnom bazom Deir al-Zor

Sirijski vojni izvor, Sirija, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a
Sirijski vojni izvor danas je potvrdio kako je vojska uspjela odbaciti žestoki napad ISIL-ovih terorista na zračnu bazu na prostoru istočne sirijske provincije Deir al-Zor, jedno od zadnjih uporišta vladinih snaga na istoku zemlje.

Iz opozicijskog izvora SOHR ističu kako su ISIL rano jutros, prije zore, pokrenuli žestoki napad na zračnu bazu. U njihovom izvještaju se također navodi kako je ISIL odbačen, a s obje strane je ubijeno 119 osoba.

Sirijski sigurnosni izvor komentirao je upad ISIL-a u razgovoru za Reuters: "Teroristi nisu uspjeli preuzeti kontrolu nad zračnom bazom".ISIL već mjesecima širi svoj teritorij na prostoru istoka Sirije. Provincija Deir al-Zor je bogata naftom te se ovdje nalaze brojna naftna postrojenja. Sirijska vojska uspjela je zadržati kontrolu nad zračnom bazom te nad dijelovima provincijskog centra, grada Deir al-Zor.

Iz SOHR-a tvrde kako je u tri dana bitke za zračnu bazu ubijeno 68 pripadnika ISIL-a te 51 pripadnik sirijske vojske. "Elementi ISIL-a su se također povukli s planine koja gleda na grad Deir al-Zor zbog intenzivnog granatiranja", navodi se u njihovom izvještaju.

Provincija Deir al-Zor graniči s Irakom otkuda ISIL dobiva pojačanja, a naftna polja u regiji znatan su izvor prihoda za ovu terorističku skupinu. Činjenica je da ISIL naftu uspješno prodaje, no čudi kako se istim transakcijama ne može ući u trag - za pretpostaviti je kako pojedine zemlje u regiji prešutno odobravaju trgovinu s ISIL-om.

Na prostoru provincije Deir al-Zor zračne napade protiv ISIL-a izvode i američke snage, no sirijski predsjednik Bashar al-Assad iste je nazvao ilegalnima te poručio kako učinkovitost istih uopće nije na razini te kako sirijske zračne snage izvode znatno snažnije udare na ISIL .

Što se tiče zračne baze, za očekivati je kako će se ISIL-ovi napadi nastaviti, a to bi moglo dovesti do još jednog pokolja zarobljenih sirijskih vojnika kao što je bio slučaj i kod jedne druge sirijske vojne baze na istoku zemlje gdje je ISIL uspio zarobiti velik broj vojnika koji su kasnije okrutno pogubljeni.