Odjeci BREXITA u svijetu

EU i Velika Britanija, Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, eu, Europska unija, Velika Britanija,  izlazak iz EU-a, referendum, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BREXIT, funta, euro, BREXIT, potpisivanje peticije, referendum, BREXIT, Nexit, Europska unija, Dexit, bundestag, Njemačka, referendum, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Donald Tusk, Europsko vijeće, Europska unija, BREXIT, BREXIT, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, Europski parlament , EU27, Jean-Claude Juncker, eu, Turska i Nizozemska, konferencija, Mostar, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BIH, Europska unija, eu, BREXIT, Dan Europe, eu, vijeće europe, Hrvatska, predsjedanje
Nakon što su građani Velike Britanije odluči da Kraljevstvo istupa iz Europske unije, čelnici europskih institucija izrazili su žaljenje zbog ove odluke i uputili snažnu poruku da preostalih 27 zemalja nastavlja zajedno.

- U slobodnom i demokratskom procesu, britanski građani izrazili su želju da napuste Europsku uniju. Žalim zbog te odluke ali je poštujemo. Ostat ćemo snažni i sačuvat ćemo temeljne vrijenosti EU-a, promicanje mira i dobrobit njezinih naroda. Unija 27 zemalja će i dalje biti, kaže se u zajedničkoj izjavi čelnika triju europskih institucija, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claude Junckera, Parlamenta Martina Schulza te nizozemskog premijera Marka Ruttea, čija je zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

Članak 50. Ugovora o Europskoj uniji regulira postupak kada se neka zemlja izjasni za odlazak iz EU-a. Nakon što ta zemlja službeno obavjesti EU o svojoj odluci, započinju pregovori o uvjetima odlaska i o budućoj suradnji koji mogu potrajati najviše dvije godine. Do tada Velika Britanija ostaje članicom s punim pravima i obvezama. Dogovor postignut na summitu 18. i 19. veljače ove godine o novom položaju Velike Britanije unutar EU-a, koji je premijer David Cameron ispregovorao kao bi mogao voditi kampanju za ostanak, više ne vrijedi.

Čelnici EU-a izražavaju nadu da će Britanija i u budućnosti ostati njihov blizak partner i da u tom smislu očekuju da London predstavi svoj prijedlog.
- Svaki sporazum koji će biti zaključen s Velikom Britanijom kao trećom zemljom morat će odražavati interese obiju strana i biti uravnotežen u smislu prava i obveza, zaključuju čelnici EU-a.

Prema odlazećem premijeru Davidu Cameronu, odlazak iz EU-a imat će ozbiljne posljedice za rast zemlje i za londonski City, financijsko središte Europe, koji će izgubiti tisuće radnih mjesta.

Međunarodni monetarni fond predviđa da bi zemlja čak mogla upasti u recesiju. S druge strane, pristaše napuštanja EU-a nadaju se da će i dalje imati pristup jedinstvenom europskom tržištu.

Međutim, tako ne misli predsjednik Komisije Juncker koji je nedavno izjavio da će Britanija morati prihvaitti da je EU tretira kao treću zemlju.
- Velika Britanija će morati prihvatiti činjenicu da ju se smatra trećom zemljom, neće je se gladiti niz dlaku. Kad ste vani, onda sta vani, rekao je Juncker.

Njemačka kancelarka Angela Merkel za ponedjeljak je sazvala sastanak čelnika Francuske, Italije i Europskog vijeća. Sastanak će se održati u Berlinu.
- Sa velikim žaljenjem smo primili vijest o odluci građana Velike Britanije o izlasku iz Europske unije. Mislim da ne smijemo okolišati: ovaj dan predstavlja veliki rez za Europsku uniju i integracijske procese unutar Unije. Nema jednostavnih i brzih rješenja za novu situaciju, ali Europska unija je dovoljno jaka kako bi dala odgovore na današnji dan, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Francois Hollande britansku je odluku o izlasku iz EU-a nazvao »bolnim izborom«, dodavši da je Francuska i Europa moraju poštovati. Odluka o Brexitu »Europu stavlja na tešku kušnju«, ona se više ne može ponašati kao prije i odsad se »mora koncentrirati na ono temeljno«, kazao je Hollande, dodajući da postoji velika opasnost kada su posrijedi ekstremizmi i populizmi.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je, pak, da je britanska odluka da napusti EU simptom dublje bolesti u Europi koju treba hitno liječiti.

- Europa koja zatvara svoje granice izbjeglicama, a otvara ih nametnutoj štednji, takva Europa je obezrvijedila svoje temeljne vrijednosti, kazao je Cipras, dodajući da je stroga štednja samo povećala nejednakost između sjevera i juga, a odbijanje podjele tereta u dužničkoj i migrantskoj krizi, ustvrdio je, samo su povećali nevolje u Europi. Cipras kaže kako nam "hitno nam treba nova vizija i novi početak ujedinjene Europe, za bolju Europu. Socijalniju i demokratskiju".

Kina je, pak, Veliku Britaniju i EU pozvala da se što je moguće prije dogovore, a utjecajni kineski državni list The Global Times upozorio je Britaniju da postaje »mala zemlja«.
- Nadamo se da će Velika Britanija i EU brzo postići dogovor. Prosperitetna i stabilna Europa svima je u interesu, kazala je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, napominjući da Kina poštuje izbor britanskog naroda i da želi i dalje nastaviti razvijati odnose.

Na pitanje o posljedicama za kineske gospodarske odnose s Britanijom, kazala je da će »posljedica naravno biti«.
- Posljedica će naravno biti na svim razinama, ne samo za odnose Kine i Britanije. O tome kakve će biti, vjerujem da sve strane to mogu u miru i savjesno ocijeniti, istaknula je Chunying.

Američki potpredsjednik izjavio da bi Sjedinjene Američke Države više voljele da je Britanija odlučila ostati u EU-u, no da Amerika poštuje rezultate održanog referenduma.
- Moram kazati da smo očekivali drukčiji ishod referenduma, no Sjedinjene Države dugogodišnji su prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i ta će se posebna povezanost između dviju zemalja održati, kazao je Biden.

Istim povodom, Rusija je izrazila želju da Europska unija ostane velika gospodarska sila. Objavio je to službeni Kremlj u komentaru britanske odluke da izađe iz EU-a.
- Moskva želi da EU ostane velika gospodarska sila koja je uspješna, stabilna i predvidiva. na konferenciji za medije. Nesigurni odnosi s Velikom Britanijom predstavljaju nam poprilično teško breme, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši kako se nada da će u novim okolnostima prevladati razumijevanje o potrebi za dobrim odnosima s našom zemljom.

O ishodu britanskog referenduma govorio je i papa Franjo, pozivajući na očuvanje britanskog i europskog zajedničkog dobra.

- Narod je izrazio svoju volju. Sada je na nama velika odgovornost da sačuvamo dobrobit naroda u Ujedinjenom Kraljevstvu i dobrobit i suživot cijelog kontinenta. To je ono što očekujem, rekao je papa Franjo.

Iz Središnje banke Engleske pak poručuju da Britaniji neizbježno slijedi razdoblje neizvjesnosti i prilagodbi, no guverner Bank of Englanda (BoE) Mark Carney tvrdi da je središnja je banka za to pripremljena te da može ubrizgati 250 milijardi funti dodatnih sredstava u britanski "krvotok".
- U Bank of England nećemo oklijevati s poduzimanjem dodatnih mjera koje budu potrebne dok se tržišta budu prilagođavala, a britansko gospodarstvo išlo dalje. Te će prilagodbe biti podupirane otpornim britanskim financijskim sustavom, kojeg je BoE kontinuirano jačao u proteklih sedam godina«, poručio je guverner u priopćenju.