FOTO/VIDEO  Novi napad u njemačkom gradu Ansbahu

terorizam
Prema pisanju njemačkog Bilda do eksplozije je došlo kada se na festivalu "Ansbach Open" bombom raznio jedan 27- godišnjak iz Sirije.

Nekoliko sati nakon eksplozije, bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann je kazao: - Moje osobno mišljenje je da se u ovom slučaju dogodio samoubilački napad. Počinitelj je imao ruksak u kojem je bila bomba puna eksera kako bi ubio što više ljudi, kazao je Herrman.

Britanski BBC prenosi izjavu gradonačelnika tog grada da je uzrok eksplozije "eksplozivna naprava". Policija je blokirala oblast oko bara u kojem se dogodila eksplozija. Evakuirano je 2.500 ljudi. Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann je na putu ka licu mjesta, navode iz njegovog ureda. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ističu da djeluje kako je eksplozija bila namjerna. Međutim, kao uzrok se spominje i curenje gasa, piše "The Guardian". Ansbach je grad u blizini Nurnberga u Bavarskoj. Glavni gradski trg je pun vozila hitnih službi, a parlament se koristi kao centar za operacije, navodi BBC.

Napadač iz njemačkog grada Ansbah je već dva puta pokušao samoubojstvo i imao je povijest mentalnih bolesti. Nekoliko puta je bio hospitalizovan u lokalnoj bolnici, navode njemački dužnosnici. Nije deportiran zbog rata u Siriji. Podsjećamo, u eksploziji do koje je došlo kada se raznio 27- godišnjak iz Sirije povrijeđeno je 12 osoba, dok je napadač poginuo na licu mjesta. Kako prenosi Reuters pozivajući se na izvore iz sigurnosnih službi, napadaču je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj, a što je mogući motiv napada. On je u Njemačkoj živio dvije godine, a zahtjev za azil mu je odbijen prošle godine.

Sky News razgovarao je sa jednim od svjedoka koji je događaj opisao kao uznemirujući.

- Ljudi su definitivno bili u panici kada su čuli za eksploziju. Prvo smo milili da je u pitanju gas, a onda se pojavila glasina da ja eksplodirao ruksak. Nakon dešavanja u Munchenu svi su veoma uplašeni, rekao je on.