Napeto s obje strane granice

Stanko Krstin, Novi Sad, Hrvati u Srbiji
Stanko Krstin, vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća koji živi u Novom Sadu, upozorava da je žrtva nacionalističkih ispada. Njegovu izjavu o tome agenciji Beta prenijeli su jučer brojni mediji u Srbiji, vjerojatno i zato što Krstin nije anonimac nego vlasnik ozbiljne tvrtke Pre-Print i predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine (UPV). U razgovoru s njim pokušali smo doznati na što se on točno žali. Krstin je još od 2009. na meti Nikole Aleksića, direktora Ekološkog pokreta iz Novog Sada, koji ga optužuje da u svojoj tiskari koristi i neke po zdravlje opasne kemikalije.
Zategnuti odnosi

- Govori da trujem djecu, pse i golubove, da dobivaju rak, rekao nam je Krstin. Na zgradi u kojoj je smješten Pre-Print više su puta osvanuli grafiti poput »Ustaše, napolje«, a Krstin tvrdi da mu je jednom i propucano staklu na obiteljskoj kući. Usto, Hrvat rodom iz Odžaka pokraj Sombora navodi da su ga svojedobno neki inspektori reketarili.

- Što se grafita tiče, oni su proizvod plašenja građana. Na plodno pada kad im se kaže da sam ja ustaša kojeg je poslala hrvatska obavještajna služba. Sada su odnosi Hrvatske i Srbije zategnutiji, pa je zgodno mene proglasiti ustašom. MUP, međutim, nikad ništa nije poduzeo u moju zaštitu. Ali, sada konačno imam u rukama nešto konkretno protiv ljudi koji me maltretiraju godinama, ispričao nam je Krstin.

Riječ je o tome da je na njegu stranu stala Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti. Počelo je tako da je spomenuti Aleksić u prosincu prošle godine uputio Uniji poslodavaca Srbije (UPS) predstavku s namjerom da diskreditira Krstina. Povod je bio njihov prosvjed zbog navodno povlaštenog statusa hrvatskih poslodavaca u Srbiji.

»Dužni smo vas izvijestiti da vi i u vlastitim redovima imate hrvatske kadrove koji upravo rade na tome i koji su doprli do samog vrha UPV-a i članstva u UPS-u. Predsjednik UPV-a je hrvatski vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine, a to vijeće sigurno nije osnovano da bi širilo hrvatsku kulturu u Srbiji. Da bi se uspješno izborili protiv nelojalne konkurencije u vlastitoj zemlji, smatramo da biste prvo trebali očistiti svoje redove«, napisao je Aleksić u predstavci, u kojoj je ponovio optužbe o štetnim kemikalijama u Pre-Printu.
Izrečena opomena

Prije dva mjeseca povjerenica za zaštitu ravnopravnosti donijela je mišljenje prema kojem Nikolić u predstavci »izrazio ideje i stavove koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vrijeđa dostojanstvo Stanka Krstina, kao i drugih pripadnika i pripadnica hrvatske nacionalne manjine, te krši Zakon o zabrani diskriminacije«.

Povjerenica je preporučila Nikoliću da se u roku 15 dana pismom ispriča Krstinu, sastane se s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća kako bi se informirao o njihovom radu i da ubuduće ne vrijeđa pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Kako se Nikolić oglušio o te preporuke, povjerenica mu je 11. kolovoza izrekla opomenu i dali novi rok od 30 dana za izvršenje preporuke.

- Nacionalista će uvijek biti, ali važno je da funkcioniraju institucije, zaključuje Krstin.