Nakon rezolucije UN-a: Vijeće za ljudska prava UN-a istražit će izraelsku ofenzivu

Izraelska ofenziva, Hamas, Gaza, ubijeni i ranjeni, djeca žrtve, izrael, Gaza, Hamas, Netanyahu, izrael, Gaza, glavni tajnik UN-a, kopnena ofenziva, UN-ovo Vijeće za ljudska prava, izrael, Gaza, izrael, palestina, rat, Gaza, rat, Bajram, bijela kuća, Gaza, izrael, Hamas, izrael, izrael, Gaza
...koje će provesti istragu o mogućim zločinima počinjenim tijekom izraelske ofenzive na Gazu

UN-ovo Vijeće za ljudska prava pojačalo je u srijedu pritisak na Izrael odlučivši da će što prije poslati povjerenstvo koje će provesti istragu o mogućim zločinima počinjenim tijekom izraelske ofenzive na Gazu.

Početak UN-ove istrage dolazi nakon rezolucije u tom smislu koju je predložila Palestina, a prihvaćena je u srijedu pošto je za nju glasovalo 29 zemalja, jedna je bila protiv (Sjedinjene Države), a 17 ih je bilo suzdržano.

Izrael je odluku vijeća nazvao »parodijom«.
»Vijeće bi trebalo povesti istragu o odluci Hamasa da bolnice pretvori u zapovjedne vojne stožere, da koristi škole kao skladišta oružja i da raketne sustave postavlja pokraj dječjih igrališta, privatnih kuća i džamija«, ističe se u priopćenju službe za odnose s javnošću izraelskog premijera.

Glasovanje je održano na izvanrednoj sjednici Vijeća na zahtjev arapskih zemalja, a što je poduprla Rusija tražeći da se poštuje međunarodno pravo na okupiranom palestinskom teritoriju.
Nešto ranije, UN-ova Visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay, koja je sudjelovala na izvanrednoj sjednici vijeća posvećenoj izraelskoj ofenzivi, pozvala je da se istraže mogući »ratni zločini« koje je Izrael počinio u Gazi i osudila neselektivne napade Hamasa na civilna područja.

Hina