FOTO/VIDEO  Najveća bitka istočne Ukrajine je završena

Kasno sinoć ukrajinske snage priznale su poraz u bez dvojbe najvećoj i najžešćoj bitki u sklopu rata na istoku Ukrajine - potvrdili su kako su izgubili kontrolu nad zračnom lukom Donjeck, strateški i simbolički važnom prostoru oko kojega su se pobunjenici i ukrajinska vojska sukobljavali mjesecima, pa i nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku u rujnu prošle godine.

Zračna luka uništena je gotovo do temelja u granatiranju s obje strane, no simbolika je u konačnici postala iznimno velika i obje strane su tvrdile kako će napraviti sve da zauzmu ovaj prostor. Dakako, riječ je o prostoru bez kojeg, dugoročno, pobunjenička Narodna Republika Donjeck ne bi ni mogla postojati, što je dodatno povećalo uloge.

Je li se radilo o osveti zbog gubitka zračne luke ili ne, još uvijek je teško reći, no jutros se desio krvavi zločin u Donjecku - granatirana je jedna autobusna postaja u civilnoj gradskoj četvrti Lenjinski. U napadu je ubijeno oko 10-ak osoba (broj trenutačno varira od 9 do 13), a preko 20 civila je ranjeno. Napad se dogodio jutros oko 08:30 prema lokalnom vremenu.

Od snage detonacija na obližnjim zgradama su popucala stakla. Stanovnici ističu kako su smatrali da se radi o "sigurnom kvartu" te su šokirani jutrošnjim napadom na ljude koji su odlazili na posao.