Mlada džihadistica podrijetlom iz Bosne: U kalifatu je divno, ovdje sam istinski slobodna

ISIL, bjeg, austrija, džihadisti
...i pridružile se Islamskoj državi, dala je SMS intervju za francuski magazin Paris Match, koji prenosi jutarnji list.

Upitana kako provodi dane u Raqqi, jednom od najvećih uporišta militanata Islamske države i glavnom gradu te samoproglašene tvorevine, Sabina odgovara: 'Volim jesti. Hrana je ovdje vrlo slična onoj u Austriji iako je uglavnom halal'.

'No, ovdje možete naći i kečap, kukuruzne pahuljice te Nutellu', dodala je Sabina u neobičnom intervjuu za kojeg eksperti vjeruju kako je dan po zapovijedi i pod strogim nadzorom.

Naime, nedavno su Sabinini roditelji objavili kako im se djevojka pojadala na stanje u okupiranim dijelovima Sirije i izrazila žaljenje zbog bijega od kuće. Ova vijest obišla je svijet i izazvala bijes među vođama Islamske države koji itekako drže do imidža svoje organizacije u javnosti.

Naime, u interesu im je privući što više dobrovoljaca i dobrovoljki, a izjave o povratku kući, poput one koje je dala Sabina, nikako se ne uklapaju u sliku o islamskom raju na zemlji koji čeka naivce i ekstremiste na teritoriju Islamske države.

Pretpostavlja se da je djevojkama naređeno da poreknu sve što su rekle roditeljima i zbog toga je ugovoren neobičan intervju putem SMS-a s francuskim magazinom.

Sabina je u intervjuu porekla kako je trudna, ali je potvrdila brak s militantom IS-a. Štoviše, iz Paris Matcha su potvrdili da je suprug bio u sobi sa Sabinom i provjeravao te odobravao sve njene SMS odgovore.

Upitana za razloge bijega iz Beča u Siriju, Sabina je odgovorila: 'Ovdje uistinu mogu biti slobodna. Mogu upražnjavati svoju religiju, a to nisam mogla u Beču'.