FOTO/VIDEO  Kurdi porazili ISIL i preuzeli kontrolu nad gradom Kobani

Kobani, kurdi, Peshmerga, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Sirija, Kobani, Peshmerge, Ekstremisti iz ISIL-a, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, Sirija, rat u siriji, kurdi, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Sirija, Pešmerge , Peschmerge, Ekstremisti iz ISIL-a, ISIL, irački Kurdi, irački Kurdi, kurdski borci, Peshmerge, Kirkuk, kurdi, irački Kurdi, Pešmerge , kurdski borci, kurdi, sirijski sukob, Sirija, Pešmerge , kurdi, Sirijska vojska, Pešmerge ,  T-55 , anti-ISIL koalicije , ISIL, Turska,  Irački Kurdistan, irački Kurdi, kurdi
Kurdske snage na sjeveru Sirije imaju razloga za slavlje - nakon četiri mjeseca žestoke bitke uspjeli su poraziti ISIL i vratiti kompletnu kontrolu nad gradom Kobani koji je postao simbol kurdskog otpora protiv ISIL-ovih terorista.

Dakako, u borbi su imali i vanjsku pomoć - američke zračne snage izvele su desetke napada na položaje ISIL-a, a u borbi su im se pridružile i kurdske snage iz susjednog Iraka, Peshmerge.

Unatoč kurdskom proglašenju pobjede u Bitci za Kobani, iz SAD-a ističu kako grad još uvijek nije u potpunosti oslobođen te kako anti-ISIL snage trenutačno kontroliraju 90% grada.

No, bez obzira da li još uvijek postoje određeni manji džepovi ISIL-a na rubu grada, tisuće su sinoć izašle na ulice grada kako bi proslavili veliku i važnu pobjedu.

Slavili su i Kurdi u susjednoj Turskoj, ali i u drugim zemljama gdje živi kurdska manjina.Prema informacijama pojedinih izvora u Bitci za Kobani stradalo je oko 1,600 osoba, od toga oko 1,200 pripadnika ISIL-a.

Podsjetimo, deseci tisuća ljudi pobjegli su preko granice s Turskom nakon što su ISIL pokrenuli ofenzivu protiv kurdskog područja u rujnu prošle godine. Nedugo nakon početka ofenzive ISIL su zauzeli oko 300 okolnih naselja, no u konačnici nisu uspjeli zauzeti ključni grad na granici s Turskom, Kobani.

Na internetu su objavljene fotografije koje prikazuju kurdske zastave kako se vijore diljem grada, a duboko u noć mogla se čuti pucnjava, ali pucnjava povodom proslave oslobođenja grada.

U isto vrijeme oglasio se i turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, rekavši kako njegova zemlja "ne može prihvatiti stvaranje autonomne kurdske Vlade na prostoru sjeverne Sirije". Također je rekao kako bi formacija takve autonomije dovela "do velikih problema u budućnosti".

Podsjetimo, Erdogan kurdske borce na sjeveru Sirije smatra "teroristima" jer su isti povezani s kurdskom organizacijom Radnička Partija Kurdistana koja se desetljećima u Turskoj borila protiv turske vojske.

Što je u konačnici Ankara htjela, da ISIL zauzme Kobani? Neki ne bi bili iznenađeni takvim stavom, čak je i lider turske opozicije konstatirao kako postoji određena povezanost između turskih vlasti i ISIL-a

Izvor: bbc.com