Kraj putovanja kroz EU bez granica

eu
Nizozemska policija provodit će povremene granične kontrole zbog priljeva izbjeglica u Europsku uniju, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo pravosuđa.

Dvadesetogodišnja era putovanja Europom bez granica u ponedjeljak je prekinuta pošto su brojne zemlje uspostavile nadzor na svojim granicama kao odgovor na nezapamćen priljev migranata.

Iznenadna nedjeljna odluka Njemačke da vrati pogranični nadzor učas je postigla domino učinak jer je primorala i njoj susjedne zemlje da zatvore vlastite granice. Austrija je uputila vojsku na granicu s Mađarskom pošto su noću pješice prošle tisuće migranata.

»Povećat ćemo pokretne kontrole u pograničnim pokrajinama«, rekla je glasnogovornica nizozemskog minsitarstva pravosuđa Yvonne Wiggers.Mjere bi trebale odmah stupiti na snagu.

Nizozemska prihvatilišta za potražitelje azila bit će potpuno popunjena u rujnu. Oko 3000 potražitelja azila ušlo je u Nizozemsku prošli tjedan, a to je dvostruko više nego tjedan prije, objavila je služba za imigracije.

Prema sustavu imigrantskih kvota Europske komisije, Nizozemska bi trebala prihvatiti 9000 potražitelja azila, uglavnom s Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Hina