Kazne za azilante iz BiH po nekoliko tisuća eura

putnik

Naime, samo u prvoj polovici 2015. godine podaci govore kako je iz BiH je u Njemačku došao 4061 zahtjev za azil, s Kosova 31.400 zahtjeva, Albanije 22.209, Srbije 13.822 zahtjeva te Makedonije 6704. Kada tome dodamo krizu s migrantima koja muči cijelu Europu, naročito Njemačku, jasno je kako situacija polako poprima dramatične razmjere. S obzirom na to, njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova je na svojim internetskim stranicama početkom kolovoza objavilo i film u trajanju od četiri minute u kojem se objašnjava kako je za stanovnike zemalja zapadnog Balkana mala šansa da dobiju azil, a k tome će plaćati i određene troškove i kazne, piše Dnenvi list.

Teško do azila

Naime, kao što je već svima poznato, Njemačka je ranije BiH, ali i sve zemlje zapadnog Balkana proglasila kao sigurne zemlje, što znači kako je gotovo nemoguće u toj zemlji dobiti azil. Prema tome, samo onaj tko dokaže kako je u svojoj zemlji progonjen, ima pravo na zaštitu i boravak u Njemačkoj pa prema tome nema "ekonomskog azila". Tako se i u navedenom filmu ovdašnje stanovnike poziva da se ne upuštaju u rizik puta bez nade. U filmu se upozorava kako je proteklih mjeseci vrlo mnogo osoba iz Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije odlučilo ostaviti sve i krenuti na put u Njemačku nadajući se boljoj budućnosti. Ističu kako su im prevaranti govorili da će lako moći dobiti azil te zaraditi mnogo novca, ali navode kako se traženje posla u Njemačkoj ne uzima kao razlog za dodjelu azila.
- Vjerojatnoća za stanovnike zapadnog Balkana da će dobiti politički azil u Njemačkoj je izuzetno mala, navodi se u filmu. Uz to, pojašnjavaju se i kaznene odredbe koje će se morati platiti ako se ne budu poštivali zakoni te kako protjerivanje u matičnu zemlju plaćaju sami azilanti, a radi se o nekoliko tisuća eura. Naime, nakon što se osobama iz BiH, ili bilo koje druge zemlje zapadnog Balkana odbije zahtjev za azil, a osoba nema nikakvu drugu osnovu za ostanak u Njemačkoj, a ipak to učini, susresti će se prijetnjom novčanih ili čak zatvorskih kazni.

Put bez nade

Preciznije, uslijediti će kazne onima koji se odluče za odlazak u Njemačku bez odobrenja te države. Ponovni ulazak u Njemačku bit će onemogućen kažnjenima, a kazne će biti trajno evidentirane u elektronskom sustavu. Nadalje, nakon što određena osoba dobije odbijenicu za azil, slijedi njeno deportiranje u zemlju iz koje je došla u Njemačku. Kako se navodi u filmu njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, ti troškovi će pasti na tu osobu, a kreću se i po nekoliko tisuća eura. Troškovi se mogu naplatiti i nekoliko godina kasnije, a s obzirom kako su elektronski evidentirane, osobe neće moći pristupiti Njemačkoj sve dok ne izmire svoje obveze.

- Ne vjerujte obećanjima da u Njemačkoj možete dobiti azil iz ekonomskih razloga, niti da ćete dobiti imovinske pogodnosti ili zajmove. Pobjednici nisu oni koji će doći Njemačku bez razloga, nego oni koji su im dali lažnu nadu. Nemojte sebe i svoju obitelj uništavati financijski kako bi bili došli u Njemačku. Pomozite aktivno da se vaša domovina ekonomski izgradi, svoje znanje i umijeća koristite tamo, navodi se u filmu. Prema svemu navedenom, ako se odluče na put u Njemačku tražeći azil, ostat će i bez novca i bez mogućnosti ostanka, zaposlenja i života u Njemačkoj.

Dnevni list