FOTO/VIDEO  Izrael ponovno napao Siriju

izrael, Mete izraelskog napada, deset sirijskih vojnika, Sirijska vojska, stožeri sirijske vojske, lansirne rampe, u pojasu Gaze, palestinske oružane skupine, izraelski vojnici, izrael, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, Gaza, palestina, Hamas, izrael, Ban ki-Moon, broj mrtvih raste, glavni tajnik UN-a, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, sirijski državni mediji, Damask, Sirija, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, na okupiranoj Golanskoj visoravni, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, iran, saudijska arabija, izraelsko ratno zrakoplovstvo, izrael, palestina, izraelsko ratno zrakoplovstvo, Mete izraelskog napada, Sirija
Izraelska vojska ponovno je napala Siriju - sirijski državni mediji jučer su potvrdili kako su gađane lokacije u blizini međunarodne zračne luke Damask. Vijest o novom izraelskom napadu potvrdila je i sirijska opozicija koja navodi kako su izraelske snage uništile pojedine protuzračne sustave.

Iz Izraela informaciju nisu potvrdili, ali ni opovrgnuli, što je zapravo indikator da se napad zaista desio. Izraelski obavještajni ministar, Yuval Steinitz, komentirao je: "Izrael ima čvrstu politiku po pitanju sprečavanja svih mogućih transfera sofisticiranog oružja terorističkim skupinama". Očito je kako se Steinitz referira na libanonski Hezbollah.

Podsjetimo, Izrael je već u nekoliko navrata izveo napade na tlu Sirije otkako je u toj zemlji izbio rat 2011. U svim slučajevima neslužbeni izraelski izvori i anonimni dužnosnici rekli su kako su mete bile arsenali oružja koji su, navodno, trebali biti dostavljeni libanonskom Hezbollahu.

Hezbollah je vojno-politička organizacija koja sudjeluje i u libanonskoj Vladi te su upravo njihovi borci nanijeli težak vojni poraz Izraelu za vrijeme izraelske invazije Libanona. Izrael, SAD i još neke zemlje kategoriziraju Hezbollah kao "terorističku organizaciju", no većina arapskog svijeta smatra Hezbollah silom otpora protiv izraelske ekspanzije.

Nije tajna da sirijske vlasti, u suradnji s Iranom, pomažu libanonski Hezbollah, no u isto vrijeme - upravo zbog toga - Izrael daje podršku sirijskim islamističkim militantima te se zalaže za promjenu vlasti u Damasku. Naime, sirijska opozicija većinom je sačinjena od radikalnih sunita, a isti vide Hezbollah - većinski šijitsku organizaciju - kao svog neprijatelja. Imajući u vidu ovu situaciju Izrael smatra da bi pad vlasti u Damasku oslabio libanonski Hezbollah.Sirijski dužnosnici uvjereni su kako Izrael ponovno napada kako bi pomogli militantima koji se nalaze pod sve većim napadom sirijske vojske. Iz Damaska pozivaju UN da reagira i da se Izraelu zbog agresije nametnutu sankcije. "Riječ je o odvratnom zločinu protiv suvereniteta naše zemlje od strane zemlje koja ne skriva svoju politiku podržavanja terorizma", stoji u izjavi sirijskih vlasti.

"Napad je imao za cilj pomoći teroristima u Siriji, naročito nakon što je vojska ostvarila progres u Deir Ezzoru, Aleppu i Daraai", navodi se. Također se ističe kako Izrael ovim napadom želi skrenuti pozornost svijeta s raspadom vladajuće koalicije u Tel Avivu "koja i dalje nastavlja s okupacijom arapskog teritorija i krši međunarodno pravo".

U izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova ističe se kako unatoč napadima iz Izraela, Damask neće prestati s borbom protiv "svih forma terorizma na sirijskom tlu".

U izvještaju se navodi kako su pogođene dvije lokacije kod Damaska - na prostoru Dimas i kod zračne luke. Ističe se kako nisu zabilježene žrtve.

Opozicijski izvori ističu kako je u jučerašnjem izraelskom napadu pogođeno protuzračno oružje koje bi moglo, da je dostavljeno Hezbollahu, "poremetiti stratešku ravnotežu" - drugim riječima, Izrael vjerojatno ne bi bio u stanju upadati u libanonski zračni prostor kada god im se prohtje.

Unatoč sirijskom zahtjevu za UN reakcijom, iz UN-a ističu kako za sada "nemaju informacije iz prve ruke" te kako će nastojati saznati dodatne detalje. Od UN reakcije, kao i do sada, vjerojatno neće biti ništa, a to još jednom pokazuje kako se Izraelu dopuštaju potezi koji bi, da se radi o nekom drugom akteru, izazvali međunarodnu osudu.