Italija želi zračne napade

italija, imigranti, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, nato, Glavni tajnik NATO-a, NATO i Rusija, NATO i Rusija, nato, anti-ISIL koalicije , Sirija, Palmira, Raqqa, SU-30, SAD i Rusija, ruski vojni zrakoplov
Masovni ulazak imigranata iz Libije preko Mediterana izazvao je veliku nervozu u Italiji. Imigranti stižu u sve većem broju, ali to nije jedini problem po talijanske vlasti - postoji realna opasnost da iz Libije u Europu, predstavljajući se kao obični imigranti, ulaze i ISIL-ovih teroristi koji do sada već imaju više uporišta na prostoru Libije. Zbog ove situacije talijanske vlasti žele radikalne poteze, uključujući i pokretanje zračnih napada na položaje ISIL-a u Libiji.

Dakako, Italija o ovome očito nije razmišljala prije četiri godine kada su se pridružili agresiji protiv Libije u kojoj je s vlasti srušen predsjednik Muammar al-Gaddafi, koji je bio ključan faktor - a to danas shvaća i Europa, ali kasno - u čuvanju ove mediteranske zemlje, a samim time i Europe, od infiltracije terorista.

Nove libijske vlasti također počinju shvaćati posljedice NATO-ove agresije 2011. te sada traže pomoć na drugim adresama.Talijanski ministar vanjskih poslova, Paolo Gentiloni, rekao je u razgovoru za list Corriere della Sera kako će biti potrebni "ciljani anti-teroristički udari" u obalnom području Libije.

"Nemamo više mjesece i mjesece vremena. Dvostruki rizik od vala imigranata i ISIL-a u Libiji znači da vodimo bitku s vremenom", rekao je te naglasio kako želi da se Italiji u takvoj vojnoj akciji pridruže i druge zemlje - "Moramo se suočiti s ovom izvanrednom situacijom ne kao jedna država, već kao koalicija država", ističe.