ISIL: Ofenziva na bojišnici dugoj 150 kilometara

Kobani, kurdi, Peshmerga, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Sirija, Kobani, Peshmerge, Ekstremisti iz ISIL-a, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, Sirija, rat u siriji, kurdi, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Sirija, Pešmerge , Peschmerge, Ekstremisti iz ISIL-a, ISIL, irački Kurdi, irački Kurdi, kurdski borci, Peshmerge, Kirkuk, kurdi, irački Kurdi, Pešmerge , kurdski borci, kurdi, sirijski sukob, Sirija, Pešmerge , kurdi, Sirijska vojska, Pešmerge ,  T-55 , anti-ISIL koalicije , ISIL, Turska,  Irački Kurdistan, irački Kurdi, kurdi
Džihadisti Islamske države krenuli su u napad na kurdske snage koji su ih istjerali iz velikog područja u sjevernoj Siriji, a islamistički su borci pokrenuli ofenzivu na bojišnici dugoj 150 kilometara u ponejdeljak, prenosi agencija dpa.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je kako su džihadisti ponovno preuzeli kontrolu nad gradom Ain Issa, koji se nalazi 50 kilometara sjeverno od uporišta grupe Raqqe. Sukobi se i dalje odvijaju sjeverno i zapadno od Ain Isse, a ekstremisti su zauzeli i nekoliko sela oko planine Jabal Abdul-Aziz oko 100 kilometara istočnije.

Sirijska je jedinica Narodne zaštite (YPG) prošlog mjeseca su povratili kontrolu nad graničnim podtučjem oko Tel Abyada, sjeverno od Ain Isse, što je bio ključan strateški udarac islamistima. Pad Tel Abyada značio je prekid izravne linije između Raqqe i porozne turske granice, kao i povezanosz s enklavom Kobane sa glavnim kurdskim područjem u sjeveroistočnoj Siriji.

YPG se često gleda kao najučinkovitija snaga protiv Islamske države u Siriji, te uživa intenzivnu zračnu potporu američkih snaga u koalciji protiv islamske države.