Ima posla u ....Njemačkoj

Hrvatska, Njemačka, njemačko-hrvatski odnosi, odlazak u zemlje EU-a, pravila EU-a
Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji oko 24.000 stručnih radnika dobilo je radne dozvole za rad u Njemačkoj, navodi se u priopćenju Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj (KWVD) na čiji je poziv u petak održan skup o gospodarskoj suradnji između Hessena i Hrvatske na Frankfurtskoj burzi.

Pritom je u prvih pola godine nakon pristupanja Hrvatske EU taj broj iznosio oko 6.000 radnika, a u prvih deset mjeseci ove godine pristiglo ih je još 18.000, što potvrđuju brojke Središnjeg ureda za posredovanje s inozemstvom i posredovanje stručnih radnika Savezne agencije za rad, napominje se u priopćenju KWVD-a.

U pokrajini Hessen, osobito u Frankfurtu, brojna ugledna hrvatska poduzeća i institucije otvorila su svoje podružnice, rekao je Uwe Becker, gradski rizničar grada Frankfurta, na Frankfurtskoj burzi u povodu manifestacije "Bilateralna suradnja i gospodarski razvoj između Hessena i Hrvatske", na koju je pozvao Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj.

I ministar financija pokrajine Hessen Thomas Schäfer u njemačko-hrvatskim odnosima vidi već tradicionalnu usku povezanost. Hrvatska je započela intenzivan dijalog sa svojim europskim partnerima kako bi pomoću primjera najbolje prakse pronašla rješenja orijentirana na budućnost. Pritom se hrvatski partneri mogu osloniti na potporu Njemačke, rekao je Schäfer.

Istaknuo je, kako se prenosi u priopćenju, da su za poboljšanje investicijske klime i podizanje konkurentnosti potrebne opsežne reforme tržišta rada i prije svega sanacija državnih financija. Tu spada i učinkovitija i efikasnija uprava, kako bi se za građane i poduzeća pojednostavili administrativni procesi.

I guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je rekao kako su Hrvatskoj hitno potrebne strukturne reforme za podizanje konkurentnosti kako bi uspješno prešla u novi model rasta gospodarstva, kao primjerice inozemne direktne investicije.

U priopćenju se napominje kako se za radnike iz Hrvatske trenutno primjenjuju prijelazne odredbe glede slobode kretanja radne snage te ograničenje izaslanja radnika u djelatnostima građevina, čišćenje zgrada i unutrašnje uređenje, koje ostaju na snazi dvije godine od pristupanja države EU.

Prema pristupnom ugovoru Njemačka može stupnjevito uvoditi slobodu kretanja radne snage za hrvatske građane i poduzeća kao što je to bilo pri dosadašnjim pristupanjima drugih zemalja po "modelu 2+3+2". Analogno tom postupku njemačka savezna vlada želi na proljeće 2015. odlučiti hoće li se prijelazna ograničenja od srpnja 2015. produljiti za još tri godine ili će biti u potpunosti ukinuta.

Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj u prijelaznim ograničenjima vidi prepreku bilateralnoj suradnji i daljnjem gospodarskom razvoju Hrvatske. "Hrvatska je mala zemlja i ne bi je trebalo tretirati jednako kao i druge velike države članice Europske unije", apelira predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza Mario Šušak koji upozorava na otežane uvjete za poduzeća iz Hrvatske.


Hina