Grad koji moraju pomaknuti 3 km dalje kako ne bi doslovno propao u zemlju

grad, propadanje, zemlja
"To je distopijski izbor", rekao je Krister Lindstedt, arhitekt iz tvrtke White architects, kojoj je povjerena biblijska zadaća preseljenja grada od 23.000 stanovnika, kojem prijeti urušavanje u rudnik željezne rude, koji guta tlo pod njegovim ulicama.

"Mi smo u simbiozi - grad je ovdje zbog rudnika. Kad ne bi bilo tako, nema tog vraga koji bi ovdje izgradio grad", izjavio je zamjenik gradonačelnika Niklas Siren.

Kiruna je najsjeverniji švedski grad, smješten 145 kilometara unutar Arktičkog kruga i s nemilosrdnom klimom prosječnih temperatura -15 stupnjeva Celzija. Zimi tamo nema svjetlosti. No, rudnik oko kojeg je nikao proizvodi 90 posto željezne rude u Europi, što bi bilo dovoljno za gradnju više od šest Eiffelovih tornjeva dnevno.

Nakon deset godina neizvjesnosti

Od 2004. godine, kad je rudarska tvrtka građanima objavila okretanje rudnika prema gradu, pojavile su se brojne pukotine koje prijete urušavanjem.

Nakon deset godina, grad je smislio plan po kojem će se gradske ulice i trgovi polako pomicati sve dok se čitav grad ne preseli tri kilometra istočnije uz novu prometnicu. Prema planu, preseljenje grada trajalo bi do 2033. godine, kad bi cjelokupna njegova površina trebala biti na sigurnom.

Izvor: Guardian/Danas.hr