Francuska i Velika Britanija suočene sa toplotnim udarom

vrućina, tropske noći, BIH, vrijeme u BIH, vrućina, vrijeme u BIH, vrućina, Elementarna nepogoda, vremenska prognoza, sindikati, Elementarna nepogoda, Split, vrućina, toplinski udar, sunce, BIH, promjena vremena, vremenska prognoza, ljeto, paklene vrućine, toplotni udar, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućine, paklene vrućine, ljeto, meteoalarm, vrućina, ljetna vrućina, vrućine, Mostar, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, BIH, ljetne temperature, temperatura, visoke temperature, zoran vakula, vremenska prognoza, upozorenje, paklene vrućine, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, toplinski val, toplinski udar, vremenska prognoza, zoran vakula

... još jedan vreo dan. Meteorolozi su javili da bi južnu Francusku mogle zahvatiti temperature iznad 40 stupnjeva Celziusa, dan nakon što je u španjolskom gradu Cordobi izmjereno skoro 44 stupnjeva Celziusa, prenosi AP.

Vlada u Parizu uvela je izvanredne mjere za borbu protiv posljedica toplotnoga udara. One uključuju otvaranje soba s klima uređajima za građane i telefoniranje ljudima koji bi mogli biti posebno osjetljivi na vrućinu, prvenstveno starije osobe i oni koji ne mogu napustiti domove iz medicinskih razloga. Vlasti su upozorile da bi temperature mogle nadmašiti one iz 2003. godine kada je na tisuće ljudi preminulo - od kojih su većina bili umirovljenici koji su ostavljeni sami dok su mlađi članovi rodbine bili na odmoru.

Vlada je tada kritikovana zbog toga što nije odgovorila dovoljno brzo i odlučno i otada je izuzetno brza u reakciji kada temperature počnu da rastu. Nakon Francuske, Ujedinjeno Kraljevstvo u srijedu će osjetiti sjeverni rub vrele zračne mase, kada se temperature iznad 30 stupnjeva Celziusa očekuju u Londonu.

I Francuska i Velika Britanija objavile su uzbunu od vrućine. Nicola Maxey iz britanskog Meteorološkog zavoda izjavio je da će vrućine početi da popuštaju od četvrtka. Španjolska i Portugal objavili su upozorenja od vrućina u ponedjeljak, nakon što su savjetovali građane da poduzmu izvanredne mjere opreza dok je toplotni udar prolazio iznad Iberijskog poluotoka. Predviđeno je da temperature u nekim područjima Španjolske budu blizu 40 stupnjeva u utorak, iako je u Portugalu svježije.

FENA