Europska komisija sprema nove sankcije protiv Rusije

Angela Merkel, Hollande, sastanak francusko-njemačkog vijeća ministara, Francuska, Njemačka, suradnja, Europska Komisija, nove sankcije, međunarodne sankcije, EU i Rusija, EU i Ukrajina, moskva, Angela Merkel, Francois Hollande, Vladimir Putin, ukrajina, EU i Ukrajina, proruski separatisti, SAD i Rusija, Francois Hollande, vlada eurozone, Europska unija
Čelnici Europske unije zadužili su Europsku komisiju da pripremi nove sankcije protiv Rusije zbog pogoršanja krize u Ukrajini, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka summita u Bruxellesu.

"Vijeće je spremno donijeti nove mjere u svjetlu eskalacije sukoba u Ukrajini", izjavio je Van Rompuy na konferenciji za novinare. Komisija treba pripremiti nove mjere u roku od sedam dana, a onda se o tome trebaju očitovati zemlje članice.

"Bila je to duga rasprava, u kojoj je svatko imao nešto za reći", rekao je nakon summita hrvatski premijer Zoran Milanović.

Na summitu je postignuta suglasnost o imenovanju poljskog premijera Donalda Tuska za novog predsjednika Europskog vijeća i talijanske ministrice vanjskih poslova Federice Mogherini za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

"Tusk je imao podršku iz zemalja srednje i istočne Europe bez obzira na stranačku pripadnost. Na kraju se nije ni glasovalo, postignut je konsenzus. Meni se čini da je taj prijedlog razuman i želimo mu sve najbolje", rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je u dva navrata razgovorao s novim predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudom Junckerom o resoru koji bi mogao dobiti hrvatski povjerenik Neven Mimica.

"Ima tu nekoliko resora koji uključuju regionalnu suradnju i more, pa ćemo vidjeti. Ja sam umjereni optimist, ali koji god resor dobije, uvjeren sam da će ga Mimica dobro raditi i više o tome ne mogu reći, ne mogu otkrivati detalja razgovora", rekao je Milanović.

Bijela kuća je pohvalila u subotu spremnost Europskog vijeća da razmotri daljnje sankcije protiv Rusije zbog njezinih akcija u Ukrajini.

"Pozdravljamo današnji konsenzus Europskog vijeća oko davanja snažne potpore suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i pripreme razmatranja daljnjih sankcija idućih dana", rekla je glasnogovornica Bijela kuće Caitlin Hayden. SAD radi s Europskom unijom na pripremanju daljnjih sankcija protiv Rusije, kazala je ona.

Slovački premijer Robert Fico kritizirao je sankcije Europske unije protiv Rusije nazvavši ih »besmislenim i kontraproduktivnim« i zaprijetio je da će uložiti veto na dodatne mjere, što je pokazalo unutarnje podjele u EU-u glede stajališta prema Moskvi.

»Smatram da su sankcije besmislene i kontraproduktivne«, rekao je Fico novinarima u nedjelju rano ujutro nakon summita EU-a u Bruxellesu.

»Nema smisla nametati nove sankcije dok ne vidimo koji je učinak već nametnutih sankcija«, kazao je.
Fico, čija se zemlja ranije otvoreno protivila sankcijama protiv Rusije o kojoj ovisi zbog opskrbe prirodnim plinom, rekao je da će se boriti protiv sankcija koje bi naštetile gospodarskom rastu Slovačke.

»Zadržavam pravo ulaganja veta na sankcije koje bi naštetile nacionalnim interesima Slovačke«, istaknuo je.

Hina