EUROPOL u Grčku šalje dodatne policijske stručnjake

Europol, operacija Arhimed, EU-policija, cyber kriminal, Europol, interpol, mup rh, cyber kriminal, Europol, teroristi, grčka, Europol, Ekstremisti ISIL-a, ISIL-ovi teroristi
Ravnatelj Ureda Europske policije (EUROPOL) Rob Wainwright potvrdio je u srijedu u Sarajevu kako se poduzimaju dodatne mjere čiji je cilj spriječiti infiltraciju potencijalnih terorista na europski kontinent kroz migrantski val a primarni je cilj nadzor nad vanjskim granicama Europske unije poput one u Grčkoj.

"Angažirali smo dvije stotine policijskih stručnjaka kako bi ih se uputilo na krizne točne poput Grčke. Prvi policajci idu u Grčku u narednih mjesec dana i radit će s grčkom policijom i FRONTEX-om kako bi se identificirale osobe koje mogu predstavljati terorističku prijetnju", kazao je Wainwright na konferenciji za novinstvo koju je održao zajedno s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem.

Mektić i Wainwright potpisali su sporazum o operativnoj i strateškoj suradnji između BiH i EUROPOL-a koji će omogućiti razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja-članica EUROPOL-a, uključujući osobne podatke o osumnjičenim osobama čime, kako je istaknuo Mektić, BiH postaje sastavni dio europskog sigurnosnog sustava.

Očekivana razmjena podataka posebice je važna za suočavanje s teritoristčkom prijetnjom. Ravnatelj EUROPOL-a kazao je kako u bazama te organizacije trenutačno postoje podaci o 7500 osoba koje se mogu povezati s terorizmom odnosno s ratovanjem na strani islamistčkih ekstremista u Siriji i Iraku.

Sada bi ta baza trebala biti dopunjena operativnim podacima kojima raspolažu sigurnosne strukture u BiH a poznato je kako je ta zemlja postala jedno od europskih središta za novačenje ratnika za islamističke ekstremističke skupine.

"Ovo je najveći korak BiH u sigurnosnom sektoru na njenom putu ka europskim integracijama", kazao je ministar sigurnosti BiH dodajući kako je riječ o provedbi ranije usvojenog plana reformi koje bi trebale približiti BiH punopravnom članstvu u EU.

BiH od sada kroz suradnju s EUROPOL-om ima na raspolaganju nove mehanizme u suočavanju sa svim sigurnosnim izazovima a Mektić se nada kako će to imati vidljive učinke na ukupno stanje sigurnosti u njegovoj zemlji.

Ključi izazovi za BiH, kako je istaknuo, ostaju nasilni radikalizam i terorizam, organizirani kriminal odnosno krijumčarenje droga te ljudi kao i krađe vozila.

"Strateški prioritet je i borba protiv korupcije jer je ona ušla u sve pore društvenog života i ugrožava ekonomsku osnovu i destabilizira sve procese u BiH", kazao je Mektić.

Najavio je kako će BiH uskoro delegirati časnika za vezu u središte EUROPOL-a u Den Haagu čime će započeti konkretna suradnja.

"Kapaciteti EUROPOL-a su veliki a mi stojimo na raspolaganju EUROPOL-u s našim policijskim istražiteljima za sve istrage za koje postoji zajednički interes", kazao je Mektić.

Dodao je kao će i u slučaju eskalacije izbjegličke krize policajci iz BiH biti na raspolaganju EUROPOL-u.

Weinwright je sporazim s BiH opisao važnim kao i susret s čelnicima policijskih agencija u BiH.

"Živimo u opasno vrijeme po sigurnost Europe i suočeni smo s terorističkim prijetnjama i velikom izbjegličkom krizom koje zlorabe skupine kriminalaca", kazao je čelnik EUROPOL-a.

Podsjetio je kako EUROPOL od prošle godine ima posebno središte za borbu protiv terorizma koje svakodnevno procesuira tisuće predmeta i analizira obavještajne podatke.

To središte za borbu protv terorizma pri EUROPOL-u posebice prati kretanje stranih boraca povezana s ratištima u Siiji i Iraku.

U to je uključeno 700 policijskih agencija i više od 40 zemalja a toj strukturi sada se priključuje i BiH.

"Ovo nije tek obični pravni sporazum. On je operativan i imat će vrlo konkretne učinke u borbi protiv različitih oblika kriminala", kazao je čelnik EUROPOL-a.

Hina