EURO 2016 - Sindikati prijete štrajkovima na dan utakmica

Euro 2016, štrajk

Čelnici sindikata Force Ouvriere najavili su blokade javnog prijevoza u gradovima domaćinima utakmica EP-a i to sve dok vlasti ne opozovu kontroverzni zakon o radu.

"Svakoga dana ćemo u gradovima u kojima će se igrati utakmice organizirati štrajkove. Donijeli smo odluku i ona je konačna," poručio je Patrice Clos, čelnik sindikata "Radnička snaga".

Vlada pokušava odgovoriti na promjene na tržištu rada i tvrdi da komplicirane procedure odvraćaju poduzeća od zapošljavanja, dok sindikati smatraju da je nacrt zakona suviše liberalan. Planirane reforme, koje uključuju produženje radnog tjedna i lakše otpuštanje zaposlenih, već tjednima izazivaju prosvjede i štrajkove u Francuskoj. U Parizu i drugim gradovima u četvrtak i petak su izbili neredi tijekom prosvjeda protiv planiranih refomi, a policija je odgovorila suzavcem i privođenjem izgrednika.

Tisuće lučkih radnika blokirale su jedan od glavnih naftnih terminala u Havreu i nahrupile na trg ispred gradske vijećnice, bacajući dimne bombe u znak protiv prosvjeda zbog predloženih reforma. U štrajku je bilo i 19 nuklearnih centrala koje osiguravaju 75 posto električne energije u zemlji, a 10 ih je smanjilo proizvodnju, objavio je sindikat CGT koji se zauzima za "proširenje" štrajka. Štrajku su se priključili i radnici u javnom prometu, ali su u četvrtak i petak zabilježeni tek manji poremećaji u željezničkom i u zračnom prometu, s 15 posto otkazanih letova u pariškoj zračnoj luci Orlyju.

Vlada je zbog štrajka morala posegnuti za strateškim zalihama goriva, a francuski premijer Manuel Valls nije isključio mogućnost radne obveze za zaposlenike pet od osam rafinerija u zemlji.

Europsko prvenstvo u Francuskoj traje od 10. lipnja do 10. srpnja, a u devet gradova i na 10 stadiona bit će odigrano ukupno 51 utakmica.

Hina