Djeca u Bangladešu rade 64 sata tjedno

banglades radnice
Institut za razvoj u inozemstvu, sa sjedištem u Londonu, utvrdio je da 15 posto djece uzrasta šest do četrnaest godina ne ide u školu kako bi mogla biti zaposleno u punom radnom vremenu. Već u desetoj godini života oko osam posto djece iz siromašnih predgrađa ima posao, navodi se u izvješću, a prenosi AP.

Do četrnaeste godine radi skoro polovina djece. Izvješće je zasnovano na istraživanju u 2.700 domaćinstava u siromašnim dijelovima Dake. Vlasti Bangladeša odbile su da komentiraju ove informacije.

U ovoj zemlji je nelegalno da djeca mlađa od 14 godina rade, a nelegalno je i zahtijevati od nekoga da obavlja "rizičan posao" duže od 42 sata tjedno. Usprkos tome, dječiji rad postoji pošto pojedine tvornice ne traže osobna dokumenta od svojih radnika niti im je poznato da je zapošljavanje djece protuzakonito.

Djeca bi željela da idu u školu, ali siromaštvo navodi roditelje da im pronalaze poslove, iako vide da im to ugrožava dugoročnu budućnost, rekla je Marija Kvatri, koautor istraživanja. Industrija odjeće donosi Bangaldešu kroz izvoz oko 25 milijardi dolara godišnje i druga je po veličini u svijetu iza kineske. U ovoj industrijskoj grani zaposleno je oko četiri milijuna radnika, uglavnom žena.

SRNA