Dio ruskog oklopnog konvoja smo uništili

tenk Krim
Ukrajinsko topništvo uništilo je "značajni dio" ruske oklopne kolone od 23 vozila koja je tijekom protekle noći ušla u Ukrajinu, kazao je predsjednik Petro Porošenko britanskom premijeru Davidu Cameronu, prema internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga u petak je kazao kako su kolonu pratili od prelaska granice te su ukrajinske snage napale rusku kolonu na teritoriju Ukrajine.

"Poduzete su odgovarajuće akcije i dio nje više ne postoji", rekao je glasnogovornik Andrij Lisenko.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak je kazao kako se tijekom noći dogodio "ruski upad" u Ukrajinu, ali ga nije okarakterizirao kao invaziju.

"To samo potvrđuje stalni dotok oružja i ljudi iz Rusije u istočnu Ukrajinu i jasno pokazuje nastavak umješanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", istaknuo je.

NATO je ranije u petak objavio da Savez ispituje navode dva britanska lista da je kolona od 23 ruska oklopna vozila prešla granicu s Ukrajinom u noći s četvrtka na petak.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond pozvao je u Bruxellesu da se ruske oružane snage, ako ih ima u Ukrajini odmah povuku, a njegov švedski kolega Carl Bildt osudio je "teško kršenje" međunarodnog prava.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u priopćenju ustvrdilo da ukrajinske snage sudjeluju u snažnim borbama na istoku Ukrajine kako bi zaustavile humanitarnu pomoć regiji.

Reuters