Den Haag: Nizozemska indirektno odgovorna za genocid u Srebrenici

Nizozemska, potočari, Den Haag, odgovornost, Srebrenica, Nizozemski sud, nizozemski bataljun UN-a, UN-ovi mirovnjaci , Srebrenica, Nizozemski veterani , ratko mladić, ratni zločini, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ)
Država Nizozemska je odgovorna za smrt onih muškaraca koji su bili unutar baze u Potočarima. Dakle, odgovorna je za ponašanje svojih vojnika, samim tim i za pogibiju tih ljudi, samo što su oni podijelili žrtve u tri kategorije: one koji su bili unutar baze, van baze i one koji su bili u šumi - rekao je Guzin za Al Jazeeru.

Potvrdio je kako tužbi Srebreničana nije u cijelosti udovoljeno, ali da jest djelomično.

- Za onu grupu muškaraca unutar baze, Nizozemska je utvrđena kao odgovorna. I to je taj povijesni značaj ove presude - ocijenio je Guzin.

Govoreći o odgovornosti Nizozemske za genocid u Srebrenici, Guzin je rekao da je sveukupni događaj u Srebrenici genocid, ali da postupak nije vođen na kaznenom, već na građanskom, civilnom sudu.

Plave kacige Srbima predale sedam tisuća ljudi

Podsjetimo, Nizozemsku je tužilo 8.000 Srebreničana, a u tužbi ispisanoj na 200 stranica posebno je izdvojeno da nizozemske ‘plave kacige' nisu poduzele odgovarajuće korake kako bi spriječili masakr u Srebrenici kada je Vojska Republike Srpske zauzela grad, nakon čega je ubijeno više od 8.000 ljudi.

UN je Srebrenicu proglasio sigurnim područjem za civile 1993. godine. No, nakon dvije godine opsade Ratko Mladić je sa svojim trupama ušao u Srebrenicu, a tisuće Bošnjaka potražilo je sigurnost u Potočarima, gdje su bili smješteni nizozemski mirovnjaci.

Nizozemski vojnici predali su u ruke Vojske Republike Srpske 13. srpnja 1995. godine više od sedam tisuća muškaraca i dječaka.