Članice EU trebaju postati sve države bivše Jugoslavije i Albanija

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi poručio je u razgovoru za Slovensku televiziju da je Europa nade postala je Europa straha. To je rekao prisjećajući se velikog proširenja EU-a prije 12 godina kad je u noći na 1. svibnja sa slovenskim vodstvom obilježio ulazak Slovenije na graničnom prijelazu Gorizia/Nova Gorica.

"Iako je pljuštalo kao iz kabla pa sam imao mokra leđa, to je bio dan prepun emocija i Europa je tada bila Europa nade", kazao je Prodi ocijenivši da je unija od tada nazadovala i postala "Europa straha i nesigurnosti", zbog migracijske krize i terorizma, a prije toga i ekonomske krize, prenosi Fena.

Prodi je ocijenio kako je do nazadovanja došlo i zato što su države članice u vrijeme kad im je išlo dobro odnosno "baš zbog toga" zanemarile zajedničke interese i opet preuzele neke nadležnosti Bruxellesa u svoje ruke zbog čega je Europska komisija danas "vrlo slaba" institucija.

Na pitanje kako će se odvijati proces proširenja EU-a Prodi je rekao kako ga treba nastaviti i da članice trebaju postati "sve države bivše Jugoslavije i Albanija" dok je prema članstvu Turske bio oprezan.

- Turska je postala velika regionalna sila, ali ne mogu zamisliti da će ona voditi pregovore s nekim tko će kao ministar vanjskih poslova Europe predstavljati cijelu Europu, naveo je Prodi.

vecernji.ba