Bosanka priznala krivicu za pomaganje ISIL-u i Al-Qaedi

ISIS , AL Qaeda, sedina hodžić, terorizam, Njemačka,, jasminka ramić

Ramić se u Okružnom sudu u St. Louisu izjasnila krivom po jednoj točki optužnice za zavjeru zbog pružanja materijalne podrške teroristima. Kazna će joj biti izrečena 6. siječnja 2016. godine, prenosi ktlo.com. Ramić je jedna od šest bosanskih izbjeglica koje su u veljači optužene za pružanje materijalne i vojne podrške ISIS-u i Al-Qaedi u Iraku.

Optužena je zbog donacije od 700 dolara. Jasminka je dobila američko državljanstvo 2006. godine, ali se nakon toga preselila u Njemačku gdje je i uhićena. Ostalih pet osumnjičenih su se izjasnili da nisu krivi, prenose američki mediji.

Troje optuženih, supružnici Ramiz i Sedina Hodžić, te Armin Harčević žive u St. Louisu. Mediha Medy Salkičević živi u Schiller Parku, u Illinoisu, a Nihad Rošić u Utici, u New Yorku. Američke vlasti kazale su da je Ramiz Hodžić koristio Facebook, PayPal, Western Union i američku poštu da koordinira pošiljke novca i zaliha preko posrednika u inozemstvu.

On i njegova žena su optuženi za 10 transfera novca u ukupnom iznosu od 8.850 dolara i dvije isporuke vojne opreme u vrijednosti od 2.451 dolara, prenosi N1. Sedina Hodžić je optužena za pomaganje u jednom od tih transfera i isporuku šest kutija vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Hodžićima pomogao Abdullah Ramo Pazara, bosanski imigrant koji je napustio St. Louis u svibnju 2013. godine kako bi se borio u Siriji. Vlasti su, rekle da je tamo i poginuo.