Bivši nizozemski UN-ovi mirovnjaci tuže svoju državu

Nizozemska, potočari, Den Haag, odgovornost, Srebrenica, Nizozemski sud, nizozemski bataljun UN-a, UN-ovi mirovnjaci , Srebrenica, Nizozemski veterani , ratko mladić, ratni zločini, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ)
Bivši nizozemski UN-ovi mirovnjaci tuže svoju državu zbog štete koja im je nanesena razmještajem u Srebrenici prije više od 20 godina, u kojoj su vojska Republike Srpske i paravojne formacije tijekom rata u BiH pogubilI 8372 bošnjačkih muškaraca.

Vojnici su poslani u »nemoguću misiju«, rekli su za nizozemsku novinsku agencijeu ANP odvjetnici koji zastupaju dvanaestoricu bivših vojnika.

Nizozemski veterani bili su dio UN-ovih mirovnih snaga i zadaća im je bila štititi enklavu od napredovanja pripadnika vojske Republike Srpske koje je rezultiralo genocidom.

Iako je UN srebreničku enklavu 1993. proglasio zaštićenom zonom, srpske su je snage zauzele 11. srpnja 1995. te ubile između sedam i osam tisuća nenaoružanih bošnjačkih dječaka i muškaraca u dobi od 13 do 77 godina.

»Pripadnici nizozemskog kontigenta onamo su poslani bez odgovarajućih priprema, bez dovoljno opreme i kapaciteta...poslani su u nemoguću misiju«, tvrde odvjetnici dvanaestorice veterana.

Istaknuli su da nizozemski vojnici nisu odgovarajuće obeštećeni za psihološku i financijsku štetu koja im je nanesena.

Hina