Bild: ‘Milanovićeva vlada kupuje naftu od ISIL-a, a prodala im je oružje’

Zoran Milanović, sdp h, Vesna Pusić, Zoran Milanović, ISIL, bild, most i Domoljubna koalicija , Domoljubna koalicija, Zoran Milanović
"Znam da, primjerice, Hrvatska kupuje naftu od ISIL-a Također znam da je Hrvatska prodala oružje ISIL-u. Obje ove informacije, naravno, nisu potvrdili predstavnici Vlade Republike Hrvatske", kazao je Bruno Schirra u izjavi za visokotiražni njemački Bild.

Riječ je o novinskom članku ovog visokotiražnog njemačkog časopisa u kome se pokušava odgovoriti na pitanje o financiranju ISIL-ove paradržave i gospodarskim aktivnostima ove čvrsto uspostavljene terorističke strukture na okupiranim područjima u Siriji i Iraku upola manjim od Njemačke. Schirra navodi da prihod tzv. islamske države iznosi dvije do četiri milijarde dolara godišnje. "Na teritoriju koji kontrolira ISIL živi oko osam milijuna ljudi koji plaćaju poreze. Drugi način prikupljanja novca su prihodi od nafte koji su narasli na oko 800 milijuna eura godišnje", objašnjava Schirra.

Prema podacima njemačke Savezne vlade ISIS dnevno zarađuje 200.000 $ od prodaje nafte, dok neki sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako je riječ o poslovima koji donose i po 1,5 milijuna dolara - po danu! Bild također upozorava kako je, i unatoč bombardiranju naftnih polja, u blizini turske granice nedavno zarobljeno 100 cisterni s naftom koja potječe s teritorija pod nadzorom ISIL-a. Schirra smatra da je riječ o uhodanom poslu koji se odvija preko Irana i Turske. "Ako putujete u Erbil, možete vidjeti posrednike koji surađujući s vragom zarađuju novac za poduzetnike. Oni su posao organizirali tako da naftu prodaju u Iran, od kud ide dalje u Tursku", navodi Schirra.

Njemački stručnjak za Bliski istok, Michael Lueders (56) ističe kako je riječ o krijumčarskim poslovima koji se teško mogu organizirati bez suradnje turskih vlasti. "Mi nemamo pouzdane informacije o tome kako se odvija šverc nafte preko Turske. Ali, možete zamisliti da je riječ o složenim odnosima na sivom tržištu koje kontrolira mafija a u kojem sudjeluju mnogi čija se šutnja plaća novcem", rekao je Lueders, a prenosi Hrsvijet.

Češka diplomatkinja i bivša veleposlanica EU-a u Iraku, Jana Hybášková, također je potvrdila ove navode, dodajući da mnoge zemlje EU kupuju naftu od ISIL-a. Bruno Schirra (57), kao primjer ovakvog poslovanja navodi Hrvatsku, optužujući vladu Zorana Milanovića ne samo za ilegalno poslovanje sa Islamskom državom, nego i za prodaju oružja ovoj globalnoj terorističkoj organizaciji. "Znam da, primjerice, Hrvatska kupuje naftu iz ISIS. Također znam da je Hrvatska prodala oružje ISIS-u. Obje ove informacije, naravno, nisu potvrdili službeni predstavnici Vlade Republike Hrvatske", kazao je Schirra. U tekstu se također pojašnjavaju i detalji oko poslovanja i financiranja ISIL-a putem interneta.