Ako Ramadi zauzmu ekstremisti ISIL-a na redu je Bagdad

irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Bagdad
Jedan od strateški ključnih gradova na zapadu Iraka, na prostoru provincije Anbar, je grad Ramadi, te se za njega upravo vodi žestoka bitka. Nalazi se na svega 80-ak kilometara zapadno od Bagdada, a između njih nalazi se grad Falluja koji je pod kontrolom ISIL-a još od početka ove godine. Oba grada nalaze se na rijeci Eufrat.

ISIL već kontrolira nekoliko gradskih četvrti te prigradskih nasilja, no sam centar grada još uvijek odolijeva te se nalazi pod kontrolom vladinih snaga. No, tijekom današnjeg dana ISIL-ovi militanti pokrenuli su veći broj koordiniranih napada. Zauzeli su jedno naselje na istoku te se sukobili s plemenskim borcima na zapadu grada, ističu lokalni izvori s terena.Ističe se kako je napad započet jutros oko 3 sata. Prema zadnjim informacijama sukobi se i dalje vode za naselje Al Shujairiya koje se nalazi na oko 20 kilometara istočno od Ramadija.

Lokalni plemenski lider rekao je kako su snage sigurnosti ubile 12 militanata koji su izveli napad na džamiju. U naselje se upravo šalju vojna i policijska pojačanja.

Za sada nema informacija o situaciji i žrtvama na zapadu grada Ramadi, no zadnje vijesti govore kako se i tamo vode žestoke borbe, kao i na sjeveru i jugu grada.

Provincija Anbara većinom je sunitska provincija. Unatoč činjenici da ISIL-u pristupaju isključivo radikalni suniti, velik broj iračkih sunita u provinciji Anbar pružio je te još uvijek pruža žestok otpor militantima. ISIL su se brutalno obračunali s pripadnicima sunitskih plemena koja im nisu naklonjena te je do sada izvedeno niz masakara na prostoru provincije Anbar
Američke i savezničke zračne snage sporadično izvode napade protiv ISIL-a na prostoru Anbara, no razvučeni su diljem Iraka, ali i Sirije. ISIL u ovom trenutku prijeti na nekoliko strana - još uvijek prijete slobodnim enklavama na sjeveru zemlje, prijete Iračkom Kurdistanu kao i kurdskim uporištima u Siriji gdje se još uvijek vodi žestoka bitka za grad Kobani mada su kurdske snage uspjele spriječiti, u jednom trenutku gotovo neminovan, pad grada.

reuters.com