15 godina na vlasti: Putin

Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u dokumentarnom filmu prikazanom u nedjelju u programu ruske televizije optužio Sjedinjene Države da održavaju izravne kontakte s pobunjenicima na sjeveru Kavkaza te da im šalju pomoć, osobito logističku.

Početkom 2000. »tajne ruske službe otkrile su izravne kontakte«, između pobunjenika na sjeveru Kavkaza i predstavnika tajnih američkih služba u Azerbajdžanu, bivšoj sovjetskoj republici na jugu Kavkaza, ispripovijedao je Putin u dokumentarnom filmu emitiranom pod nazivom »Predsjednik«.

Film je prikazala javna ruska televizija Rosija 1 u povodu 15. godišnjice Vladimira Putina na vlasti. 2012. izabran je treći put za predsjednika države, a u razdoblju od 2008. do 2012. obavljao je premijersku dužnost.

O svojim je zapažanjima informirao tadašnjeg američkog predsjednika koji mu je odgovorio »Isprašit ću im stražnjice«.

»No nakon deset dana, moji podređeni, čelnici FSB-a (ruske tajne službe) primili su poruku od kolega iz Washingtona u kojoj je stajalo: Održavali smo i nastavit ćemo održavati odnose sa svim oporbenim ruskim snagama. Procjenjujemo da na to imamo pravo i tako namjeravamo i nastaviti«, kazao je Putin.

»Postoje osobe, osobito u redovima tajnih služba zapadnih zemalja koje su vjerovale da imaju koristi od destabiliziranja svojeg glavnog geopolitičkog protivnika, a sada znamo da je to za njih Rusija. No pokazalo se da to nije istina«, kazao je ruski predsjednik.

»Ni u kojemu slučaju, nikad i ni na koji način, ne treba ni pokušati iskoristiti teroriste za rješavanje vlastitih političkih zadaća ili geopolitičkih pitanja«, rekao je.

Hina