Sveti Otac: Neka se prijateljstvo koje nas povezuje još više učvrsti u ovoj Svetoj godini

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
U Vatikanu se Sveti Otac susreo s upraviteljima i djelatnicima talijanskih državnih željeznica. Državne su željeznice prije više od deset godina premašile stoljeće života, a to je u provom redu razlog da se zahvali Gospodinu, ali i prigoda da se zahvali brojnim osobama koje su napornim radom stvarale željezničku mrežu, a dosta ih je i život izgubilo. Svih se sjetimo i učinimo, koliko je u našim mogućnostima, da se to više ne dogodi - potaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuo se na povijest talijanskih željeznica kako brojnim prijašnjim i sadašnjim pothvatima solidarnosti govori o posebnoj pozornosti prema najsiromašnijima te dodao da jedan od tih pohvata su centri za pomoć, prisutni u mnogim gradovima, koji su nastali zahvaljujući suradnji između željeznica, lokalnih ustanova i trećega sektora (civilno društvo).

- To su ''šalteri-antene'' koji omogućuju da se čuje one koji traže pomoć. Svima su nam potrebne te antene jer uprisutnjuju signal onoga što se zbiva oko nas, da možemo osjetiti patnje drugih te da ne budemo neosjetljivi. Ti su šalteri oruđe kojim željeznice drže na okupu cijelu državu, ne samo sa zemljopisnoga, nego i s društvenoga gledišta, da netko ne zaostane i da se zbog toga još više produbi jaz između bogatih i siromašnih - primijetio je Sveti Otac.

Drugi pak važan pothvat jest gostinjac Don Luigija Di Liegra, kako je kazao Papa kod željezničke postaje Termini, gdje smo jučer otvorili Vrata milosrđa.

- Željeznice su u suradnji s Biskupijskim caritasom obnovile gostinjac, a papa Benedikt XVI. prije pet godina za nove je prostorije postavio kamen temeljac. Gostinjac, koji svakodnevno primi oko stotinjak gostiju, a priprema se i dnevna služba, pruža pomoć u mjestu gdje se obično okupljaju osobe u potrazi za skloništem - kazao je Papa.

Napomenuo je papa Franjo kako nas Sveta godina, koja je tek započela, u prvom redu nauči biti milosrdni i neka u naša srca i duše upiše da je milosrđe glavni i najbolji lijek za čovjeka, koliko se ozdravljenja dogodi po milosrđu.

- On neprestano u izobilju dolazi od Boga, a mi moramo biti kadri s drugima ga dijeliti, da svatko može u punini živjeti svoju ljudskost. Upravo nas na to pozivaju Sveta Vrata, koja ovih dana otvaraju u svim biskupijama u svijetu, a tko s ljubavlju kroz njih prođe naći će oproštenje i utjehu i bit će potaknut na darivanje i na sebedarje radi svojega spasenja i spasenja svoje braće. Prepustimo da nas preobrazi prolaz kroz ta duhovna vrata, da iznutra obilježi naš život. Prepustimo da Jubilej milosrđa obnovi tkivo cijeloga našega društva, da ga učini pravednijim i solidarnijim, naročito u trećem svjetskom ratu koji se vodi - ustvrdio je Sveti Otac.

Saznavši da je posljednja monografija, zbirka fotografija o putovanjima papa u talijanskim vlakovima, koja je netom objavljena u zbirci ''Talijanski vlak'', naslovljena Jubilej te poručio svima neka se prijateljstvo koje nas povezuje, a čiji je znak i ovaj današnji susret, još više učvrsti u ovoj Svetoj godini, tako da Italija i sve države svijeta, postanu mjesta solidarnih i ljudskijih mreža, koje su sposobne radovati se poradi Božje ljubavi i uzajamnoga zajedništva.

- Molim Boga da vas blagoslovi. Udjeljujem vam svoj blagoslov, a molim vas da ne zaboravite moliti za mene - zaključio je Sveti Otac.