Povijesni susret Svetog Oca i patrijarha Ruske Pravoslavne Crkve Kirila

 patrijarh i Papa

Susret Pape Franje i patrijarha Ruske Pravoslavne Crkve Kirila održat će se u zračnoj luci u Havani 12. veljače, što će biti prvi sastanak nekog poglavara Katoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve, a obilježit će važnu etapu u odnosima između dviju Crkava, stoji u priopćenju.

- Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat sa zadovoljstvom objavljuju da će se, Božjom milošću, Njegova Svetost papa Franjo i Njegova Svetost patrijarh Moskve i cijele Rusije Kiril sastati 12. veljače ove godine - priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Susret će se održati na Kubi, gdje će se Papa zaustaviti na putu za Meksiko, a gdje će patrijarh boraviti u službenom posjetu. Uključivat će osobni razgovor u međunarodnoj zračnoj luci José Martí u Havani, a zaključit će se potpisivanjem zajedničke izjave.

- Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s Papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku. Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana - rekao je drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske odnose RPC-a.

Naglasio je Ilarion kako situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid na kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bližu suradnju između kršćanskih crkava.

Ovaj dugo pripremani susret poglavara Katoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve bit će prvi u povijesti, a obilježit će važnu etapu u odnosima između dviju Crkava. Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat nadaju se da će to biti ujedno znak nade za sve ljude dobre volje. Pozivaju sve kršćane na žarku molitvu da Bog blagoslovi ovaj susret, da može donijeti dobre plodove.

laudato.hr