Papin govor pred Vijećem Europe

Papa Franjo I., Strasbourg, Europski sud u Strasbourgu

...a u dvorani su se okupili članovi parlamentarne skupštine Vijeća Europe, predstavnici država članica, suci Europskoga suda za ljudska prava te predstavnici različitih ustanova.Svoj je govor Papa posvetio miru, a put mira je da drugoga ne gledamo kao svoga neprijatelja nego kao brata, rekao je.

Europske čelnike papa Franjo pozvao je da rade marljivo i trajno na kreativnim rješenjima kako bi se prevladale podjele i sukobi.

U opširnom govoru Papa je upozorio da je mir često ugrožen u različitim dijelovima svijeta a napetosti postoje i na europskome kontinentu koji žudi za mirom ali često lako pada u iskušenja prošlosti. Podsjetio je da je Vijeće Europe utemeljeno godine 1949., nakon dva svjetska rata, sa željom da se obnovi Europa u duhu uzajamnog služenja što i danas treba biti temelj poslanja Vijeća Europe u službi mira, slobode i ljudskoga dostojanstva. Poglavar Crkve potaknuo je europske vođe da slijede taj san u korist općeg dobra.

Osvrnuvši se na ponešto umornu i pesimističnu Europu, koja se osjeća okupirana novostima koje dolaze s drugih kontinenata, Papa je zapitao: Europo, gdje je tvoja snaga? Gdje je onaj duhovni zanos koji je prožimao tvoju povijest, i ispunjavao je značenjem? Gdje je onaj duh poduzetništva žednog znanja? Gdje ti je glad za istinom koju si dosad sa strašću posredovala svijetu?

O odgovorima na ta pitanja ovisit će budućnost kontinenta. Europa mora razmisliti je li njezina silna baština na ljudskom, umjetničkom, tehničkom, socijalnom, političkom, gospodarskom i vjerskom području samo muzejska ostavština prošlosti.

Papa je izrazio želju za novom društvenom i gospodarskom suradnjom koja će biti bez ideoloških uvjetovanosti i koja će globalizirani svijet obuhvatiti solidarnošću. Osvrnuo se također na goruće probleme kao što su nezaposlenost mladih, prihvat izbjeglica, siromaštvo u Europi i zaštitu okoliša.

Papa Franjo govorio je u Vijeću Europe za govornicom na kojoj je prije 26 godina govorio i papa Ivan Pavao II., a koja je za ovu prigodu dovezena iz muzeja.

ika.hr