Papa Franjo poručio: Nemar za starije je prikrivena eutanazija

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni

Osamdesetsedmogodišnji Benedikt XVI., koji se u javnosti nije pojavljivao od kanonizacije Ivana XXIII i Ivana Pavla II. u travnju, došao je sa smiješkom, oslanjajući se na štap, a njegov ga je nasljednik srdačno pozdravio.

Na Trgu svetog Petra okupanom suncem okupilo se više tisuća starijih, pa i onih u visokoj starosti. Benedikt XVI. je sjeo sa strane slušajući, kao i papa Franjo, svjedočanstva starijih o njihovim tjeskobama, teškoćama, ali i o radosti starenja.

No nakon toga nije sudjelovao na misi koju je predvodilo stotinjak starijih svećenika.

Pozdravljajući svog prethodnika, Sveti Otac je rekao da je sretan što ga vidi u Vatikanu: "To je kao da imate mudrog djeda u kući".

Usprkos teškoćama koje donosi dob, stariji mogu biti "stabla koja i dalje donose rod", naglasio je Jorge Bergoglio.

Da bi se to ostvarilo, Papa je izrazio želju da oni koji nemaju obitelj budu prihvaćeni u domovima za umirovljenike koji neće biti "zatvori", nego "pluća čovječanstva u gradu, četvrti ili župi".

"Narod koji loše postupa sa svojim starijima je narod bez budućnosti (...) jer gubi sjećanje", upozorio je Papa.

"Koliko put vidimo da se starije gura u zaborav koji je ni više ni manje nego prikrivena eutanazija! To je posljedica kulture odbacivanja koja je učinila toliko zla našem svijetu", upozorio je.

"Odbacuju se djeca, odbacuju se mladi jer nemaju posla, odbacaju se stariji pod izlikom da se čuva 'uravnotežen' gospodarski sustav, u čijem središtu nije čovjek nego novac", dodao je.

Papa Franjo se često susreće s obiteljima i mladima. No ovo je prvi put, tjedan dana prije biskupske sinode, da poziva treću dob kako bi naglasio njihovu važnost u društvu, piše HINA.