Papa Franjo: Klimatsko zatopljenje dovelo je svijet na rub samoubojstva

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
Papa Franjo je ocijenio u ponedjeljak da je klimatsko zatopljenje dovelo svijet na rub samoubojstva i da međunarodna zajednica, okupljena u Parizu na konferenciji o klimatskom zagrijavanju COP21, mora djelovati sada ili nikada.

"Nisam siguran u rezultate COP21, ali mora se djelovati sada ili nikada", rekao je papa Franjo novinarima u zrakoplovu kojim se iz Afrike vraća u Rim.

Od konferencije u Kyotu 1997. "malo je postignuto i svake godine problemi su sve teži. Nalazimo se na rubu samoubojstva", naglasio je argentinski papa. "Gotovo svi nazočni u Parizu žele nešto učiniti. Vjerujem da će to ostvariti, imaju dobru volju i molim se za to", rekao je.

Papa Franjo je jako angažiran u borbi protiv klimatskog zagrijavanja kojem je u proljeće posvetio veliku encikliku gdje je naglasio da klimatsko zastranjenje otežava životne uvjete siromašnih, pogoduje zagađenju, prirodnim katastrofama, bolestima, ratovima i migracijama.
Papa se zalaže za jedan oblik smanjenja temperature i za energetsku revoluciju koja bi dovela do potpunog napuštanja fosilnih energija.

On je više puta tražio da COP21 završi obvezujućim sporazumom u kojem bi najbogatije zemlje financijski i tehnički pomagale najsiromašnijima ispuniti tu ekološku revoluciju.

Svetu Stolicu je na otvorenju konferencije COP21 predstavljaio kardinal Pietro Parolin, druga osoba Svete Stolice koji se odvojio od papinog izaslanstva u Africi i otputovao u Pariz.

Hina