Katica Kiš: PROPOVIJED C 26. Nedjelja kroz godinu

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,
Nebo i pakao

Prije otprilike dvije nedjelje gledao sam u kinu film s nazivom «Grad anđela». Ovaj film priča o anđelima koji prate ljude. Jedna od zadaća anđela u ovom filmu bila je da čovjeka poslije smrti dovedu k Bogu.
U današnjem evanđelju smo upravo čuli jednu rečenicu koja nam priča o anđelima koji su nosili siromašnog Lazara poslije njegove smrti k Abrahamu.
Možda se netko pita, koji je vidio spomenuti film ili netko od nas poslije slušanja evanđelja: Postoji li jedan grad anđela? Postoji li jedan drugi svijet? Postoji li život poslije smrti...?

Da, možda postoji nebo... Konačno svi se mi nadamo tomu. Mi vjerujemo u život poslije smrti. Inače ne bi danas došli u crkvu. Ali pakao... Tko vjeruje još danas u pakao? Izgleda čak i da su svećenici u svojim propovijedima zaboravili na pakao. Moderna kultura zabranjuje da se govori o nečemu tako strašnom. Nitko nas ne smije uznemiravati....
Ako sam ja već nešto čuo o paklu, onda su to bili samo vicevi. Čuo sam veliko mnoštvo priča u kojima poneki (ljudi) hvale veseli i zabavan život u paklu, a podcjenjuju dosadan i jednoličan život u nebu. Uvijek kada tako nešto čujem, nisam siguran, da li je to samo šala, ili je to zaista uvjerenje ljudi. U jedno sam siguran. Oni koji pričaju takove priče, njima je blagovijest evanđelja strana.
Ja vjerujem da Isus u današnjem evanđelju ne pravi šalu. Ali on nas neće niti uplašiti. On nas hoće samo opomenuti na pakao, onako kao što je bogataš htio opomenuti svoje petero braće.
U ovoj pripovijesti koju nam je danas Isus isprčao, htio nam je jasno reći, da postoji nebo, ali također i pakao. Sigurno nije u tom nebu i u tom paklu onako kako mi zamišljamo. To je tajna koja prevazilazi svaki razum i predpostavku. Biblija priča nama o tome u slikama. Sveti Pavao je rekao: «Što ni jedno oko nije vidjelo, niti uho čulo, što niti jednom čovjeku nije došlo u svijest», čeka na nas.
Što je zapravo nebo i pakao? To sigurno nije mjesto. To je prije jedno stanje. U katekizmu katoličke crkve čitamo: «Nebo je zadnji cilj i ispunjenje najdubljih čežnji ljudi, stanje najveće, konačne sreće.»
A «stanje zaključnog vlastitog isključenja iz zajedništva s Bogom i svetima naziva se pakao». Najteža muka pakla postoji u vječnoj odvojenosti od Boga, jer samo u Bogu može čovjek pronaći život i sreću.

Često se netko pita: Da li nas Bog ne ljubi te nam je priparavio pakao? Nije li On milodrdan? Ne, Bog nije pripravio ljudima pakao. Također nije nitko od Boga za to predodređen da dođe u pakao. Ovu odluku može samo čovjek posve slobodno sam donijeti. Mi smo također u današnjem evanđelju čuli, da je bogataš sam odlučio kuda će ići.
Bog nas ljubi sve i hoće da «se svi obrate i da žive», ali on respektira također i našu slobodnu odluku. Zadnja odluka leži naime u srcima ljudi.

Drage sestre i braćo!
Mi ne znamo tko je u nebu, a tko je u paklu. Ali postojali su ljudi u svijetu koji su bili toliko dobri, čiji život je bio tako kristalan, da je Crkva dopustila njih nazvati «svecima». Drugačije rečeno, oni se nalaze u nebu. Ali još se nije dogodilo da je Crkva najavila, da se netko nalazi u paklu. I ovdje leži naša nada u jedan prazan pakao. Ali pakao postoji sigurno i Isus nas opominje na to. Zadnja odluka ostaje pri meni. Amen.

Bonach Piotr