Kardinal Puljić: Trajna povezanost Crkve u Hrvata i Svete zemlje ostaje u imenu braće Branković

hodočašće Hrvata, sveta zemlja, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, križni put, predsjednik Židovske zajednice u BiH
...na kraju hodočašća Hrvata u Svetu zemlju, koje je trajalo od 25. ožujka do 1. travnja, u povodu postavljanja ploče braći Branković u Getsemanskom vrtu.
"Ne može se ići po svetim mjestima samo turistički ako išta čovjek vjeruje i moli. Zato je svaki pohod svetim mjestima približavanje Kristu i djelu koje je on donio i dao, a to je spasenje. Hodočašće čovjeka uvijek učvršćuje u tom djelu spasenja, ali i poslanju, da ga postane svjestan u ovome svijetu. Vidio sam i na ljudima emotivnu dirnutost. I sam sam bio dirnut", istaknuo je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na kraju hodočašća Hrvata u Svetu zemlju, koje je trajalo od 25. ožujka do 1. travnja, u povodu postavljanja ploče braći Branković u Getsemanskom vrtu.

Uspoređujući ta iskustva s kišom, dodao je da su protekli dani bili kao "duhovni pljusak koji neka natopi nutrinu, da ne oteče u brzom ritmu života, već natopi dušu, vjeru i blizinu Isusu Kristu. Zato je kardinal Puljić vjernicima preporučio da govore o tome što su doživjeli, ali i u svom srcu prebiru događaje, poput Marije. Tada će to biti duh koji nas pokreće.

Trajna povezanost Crkve u Hrvata i Svete zemlje ostaje u imenu braće Branković koji su kupili Getsemanski vrt i povjerili ga franjevcima. Spomen ploča postavljena je u subotu "i uvijek će nas sjećati da su Sarajevo, BiH, Hrvati katolici i na ovaj način vezani uz Svetu zemlju. Sada i ljudi koji prolaze znaju za to, a i neka se čuva uspomena na te ljude koji su u svom vremenu učinili ovako plemenito djelo", rekao je kardinal Puljić.

Sva su kršćanska mjesta snažna svojom porukom. No, kardinal Puljić posebno izdvaja Nazaret radi Marijine vjere kojom je ona prihvatila navještaj Riječi Božje: "Kada čovjek gleda iz vjere, najdirljivija su mjesta mjesto razapinjanja i Isusova uskrsnuća, pogotovo što smo ta otajstva slavili na samom grobu. No, i Križni put ima svoju poruku. I nije nam smetala gužva. Jednostavno smo prolazili i pratili Isusa koji je prolazio tom stazom."

Kardinal Puljić, zajedno s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom i predsjednikom Židovske zajednice u BiH Jakovom Fincijem, imao je i susret sa zamjenikom izraelskog ministra vanjskih poslova Zeevom Elkinom.

"Primijetio sam da se zemlja jako izgrađuje, imaju dobre arhitekte i projektante, a i drago mi je što čuvaju arheološke nalaze. Izrazio sam i radost zbog skorašnjeg posjeta pape Franje Svetoj zemlji. Vidim da im je jako stalo i drago mi je što papa dolazi u Jeruzalem", rekao je kardinal Puljić dodajući da su sveta mjesta u Izraelu ispunjena plakatima pape Pavla VI. koji je ovdje hodočastio prije točno 50 godina.

Diplomatski susret imao je i političkih tema, kako saznajemo u razgovoru s kardinalom Puljićem: "Na moje iznenađenje, nisu govorili o odnosu prema BiH, nego prema entitetima, te da im je draži odnos s 'onim drugim entitetom', a ne s Federacijom, jer Federacija nije podržala izraelski program u odnosu prema Palestincima."

Na hodočašću u Svetoj zemlji, koje je organizirala Udruga "Sveta zemlja", molilo se i za dobru pripremu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

"Molio sam da nadbiskupija bude hrabra u izazovima sadašnjega vremena upravo kroz pripravu i održavanje sinode. Mislim da je taj proces u prvim koracima pokazao vrlo pozitivne znakove."

Kardinal Puljić i ovom je prilikom izrazio radost što će Sarajevo biti jedan od prvih gradova u svijetu koji će papi Ivanu Pavlu II. podići spomenik nakon kanonizacije, 30. travnja, "i glavna nam je misao da papin lik bude snažna poruka mira."

laudato.hr