Hrvatska je još uvijek plodno tlo na kojem niču duhovna zvanja

raspelo, Ivo Josipović, duhovna obnova, varaždin, Hrvatska
Susret se održava u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije i Ureda za duhovna zvanja Varaždinske biskupije, a završit će u subotu 22. listopada posjetom svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Na susretu, koji se održava s temom "Mladi - znak i izazov pastorala duhovnih zvanja", okupilo se oko 50 animatora

dijecezanskih i redovničkih zajednica, a te dužnosti u svojim zajednicama obnašaju svećenici, redovnici i redovnice. Susret je počeo uvodnom molitvom i pozdravnim govorom splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. Govoreći o važnosti i značenju pastorala za buduća zvanja, nadbiskup je istaknuo da se danas Crkva nalazi u promijenjenim okolnostima, odnosno u novoj situaciji kada se duhovna zvanja često rađaju u mladima koji već završe svoje školovanje, pa čak i ono fakultetsko. Iznio je iskustva i svoje mjesne Crkve u kojoj su mnogi mladi svećenici završili i druge fakultete, a ne samo teološke.

Mons. Barišić je naglasio da se danas mladi sve teže odlučuju na duhovno zvanje, odnosno ta odluka u njima prolazi dulje sazrijevanje. Mladima je na tom hodu potrebna duhovna pratnja upravo osoba duhovnog poziva koje im mogu predstaviti cjelovito duhovno bogatstvo svećeničkog ili redovničkog zvanja.

Hrvatska je, rekao je splitsko-makarski nadbiskup, još uvijek plodno tlo na kojem niču duhovna zvanja, stoga je potrebno i nadalje mladima otkrivati nove horizonte, kako bi primijetili da ih Bog vidi i zove. Animatorima je poručio da su pozvani ohrabrivati mlade, biti im svjedoci svojeg poslanja, odgajati ih i pratiti na putu kojim ih Bog zove. Zaželio je da im njihov godišnji susret pomogne u razmjeni iskustava, unapređenju animacije budućih zvanja i obogaćenju pastorala duhovnih zvanja. Ujedno ih je potaknuo da iz ovog duhovnog Tabora u kojem su se zajedno sabrali, poput Isusa siđu u Kafarnaum, odnosno da u svakodnevici izađu u društvo gdje su pozvani biti prisutni, djelovati, svjedočiti i animirati buduća zvanja.

Nakon dvodnevnih predavanja i zajedničke mise u Sračincu kod Varaždina koju je predvodio nadbiskup Barišić, u petak u 20 sati animatori će sudjelovati na susretu s mladima i misi u povodu blagdana sv. Uršule, zaštitnice mladih i studenata. Misno slavlje u uršulinskoj crkvi u Varaždinu predvodit će nadbiskup Barišić.

IKA