Danas slavimo blagdan Male Gospe - 08.09.2016

Međugorje, Gospa Međugorje, hodočasnici, katolička crkva, Brdo Ukazanja, brdo Križevac, ozdravljenja, Gospa Međugorje, blagdan, Mala Gospa, Ukazanje, gospino ukazanje, Brdo Ukazanja, Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser, Henryk Hoser, Međugorje, blagdan Male Gospe
Katolički vjernici danas slave blagdan Male Gospe. Za razliku od blagdana Velike Gospe koji označava Marijino uznesenje na nebo, danas se slavi Marijin rođendan.

Mala Gospa počinje se obilježavati još u 5. stoljeću u Jeruzalemu kada je na mjestu Marijine rodne kuće izgrađena crkva posvećena njezinoj majci, Svetoj Ani.

U spomen na tu posvetu počinje obilježavanje blagdana Male Gospe. Uz njega se i danas vežu brojne zanimljivosti iz narodne predaje.

Kaže se da Mala Gospa donosi jesen jer se lastavice počinju pripremati za odlazak na jug. Do Male Gospe trebalo bi biti spremljeno i sijeno jer pravog sunca više nema, a među pčelarima postoji nepisano pravilo da nakon Male Gospe pčele više ne donose med.

Blagdan ima i onu meteorološku stranu. Naime, ako na Malu Gospu bude lijepo vrijeme, u njemu ćemo uživati i ostatak mjeseca.