FOTO  Dan molitvenog sjećanja na mučeničke žrtve Banjolučke biskupije

drvar, župa, misa

Ovaj Dan je na poticaj sv. pape Ivana Pavla II. uveo 2001 g. banjolučki biskup Franjo Komarica i od tada se obilježava svake godine na ovaj dan. Toga istog dana, 27. srpnja 1941 godine - vraćajući se u svoju župu Drvar zajedno s drugim župljanima-hodočasnicima iz svetišta sv. Ane u Kosovu kod Knina - iz vlaka je izveden od strane „ustanika" domaći župnik Waldemar Maximilijan Nestor na željezničkoj postaji Trubar 15-ak kilometara prije Drvara, a zatim ubijen zajedno sa svim putnicima u vlaku i bačen u jamu Golubnjaču.

Bile su to prve javno poznate žrtve katolika i njihovih svećenika na području Banjolučke biskupije u II. Svjetskom ratu.
Istog i sljedećih dana pobijeni su još mnogi katolici župe Drvar, i susjednih župa Bos. Grahovo i Krnjeuša, zajedno s njihovim župnicima vlč. Jurajem Gospodnetićem u Bos. Grahovu i vlč. Krešimirom Barišićem u Krnjeuši.

Glavnina ovogodišnjeg obilježavanja početka dramatičnog uništavanja Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije, koje traje sve do danas, održana je u privremenom bogoslužnom prostoru u Drvaru. Općinske vlasti, ne mareći za državni zakon iz 2004 god., još uvijek ne dozvoljavaju župljanima da na mjestu od komunista porušene župne crkve i župne kuće izgrade sebi prikladnu župnu crkvu.
Najprije je zajednički obavljena pobožnost križnog puta, kojega je predvodio nekadašnji drvarski, a sada banjolučki župnik vlč. Vladislav Žarko Ošap, koji je osobito zaslužan za početak ovog „molitvenog sjećanja" na žrtve drvarske i okolnih župa.

Zatim je mons. dr. Anto Orlovac, biskupov vikar za Martirologij, iznio najvažnije podatke o dramatičnim događajima za drvarske katolike s početka Drugog svjetskog rata, o prisilnoj šutnji i skrivanju tragova zločina nad nedužnim civilima ubijenim toga dana, o duboko nehumanoj praksi vlasti u bivšoj državi da naredi svečano obilježavanje tog zločina protiv čovječnosti, te o događajima koji su se zbivali tijekom zadnjih 15 godina oko otkrivanja javnosti prave istine.
Slijedilo je koncelebrirano misno slavlje koje je predslavio biskup Franjo, uz koncelebraciju pomoćnog biskupa Marka Semrena, domaćeg župnika vlč. Davora Klečine, livanjskog dekana-župnika u Lištanima preč. Adolfa Višatickog te još 14 svećenika. Među njima su bili i iz šibenske biskupije - župnik fra Stjepan Matić i Siverića koji je s grupom svojih župljana hodočastio po 14 put u Drvar, te fra Ivan Lukač, župni vikar iz Knina. Pjevanje je prevodio župni zbor iz Knina sa s. Ivanom Oltran, franjevkom.

Među brojnim vjernicima, bili su prisutni, osim domaćih župljana i župljani iz Bos. Grahova, Knina, nekih župa iz Livanjskog dekanata, kao i iz dalmatinskih i hercegovačkih župa. Također je na misi sudjelovalo i izaslanstvo županijske vlade iz Livna, te predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom.
Osobita zanimljivost ove godine je bila nazočnost grupe od 60-ak katoličkih studenata i srednjoškolaca iz španjolskog glavnog grada Madrida s dvojicom svećenika, jednim bogoslovom i jednim sjemeništarcem. Oni su došli u jednotjedni pohod župljanima župe Drvar a pod misom su aktivno sudjelovali u čitanju i pjevanju na španjolskom jeziku.

U prigodnoj propovjedi - osim kratkog tumačenja svetopisamskih tekstova - biskup Franjo je sažeto iznio neke značajne momente tijekom prošle godine dana. Tako je, između ostalog, naveo da je, nakon suglasnosti od strane BK BiH, uputio službenu zamolbu Kongregaciji za kauze Svetih za dobivanje potrebne suglasnosti za pokretanje procesa za beatifikaciju ubijenog drvarskog župnika Waldemara Maxsimilijana Nestora i još trojice od ubijenih svećenika tijekom Drugog svjetskog rata. Na njegovu zamolbu Kongregacija je pozitivno odgovorila.
Također je obavijestio nazočne da je konačno - nakon dobivenih dozvola nadležnih državnih institucija - mogla tijekom prošle jeseni biti obavljena crkvena sahrana pronađenih ostataka pobijenih drvarskih župljana i njihova župnika.
Biskup je upoznao nazočne da je otvorena prva faza predviđenog ispitivačkog rada na procesu, te ih pozvao da molitvom i na druge načine pomognu ovaj započeti proces „koji treba služiti Bogu na slavu a na duhovnu korist sadašnjim članovima Crkve".

Nakon misnog slavlja pred križem pored bogoslužnog prostora svi su sudjelovali u posebnim molitvama za sve žrtve svih ratova prošlog stoljeća. A zatim su u bogoslužnom prostoru pogledali kraći film o drami „drvarskih katolika". Uslijedila je „agape" koju su organizirali Župni ured i Udruga "Hrvatski pleter" iz Drvara.
U poslije podnevnim satima je održan i malonogometni turnir u pokroviteljstvu novoosnovane Udruge „Hrvatski Pleter" iz Drvara. Sudjelovalo je 8 ekipa. Osim 2 tima domaćih predstavnika iz Drvara, sudjelovali su i timovi iz Vlade Hercegbosanske županije, 2 tima iz župe Bos. Grahovo, te timovi mladih iz Španjolske, svećenika Banjolučke biskupije i pobjedničkog tima turnira MNK „Seljak" iz Livna.