Trpimir II., 'mlađi brat' kralja Tomislava koji je znanstvenicima još uvijek misterij

kralj tomislav, knez Primorske Hrvatske ,  o hrvatskim vladarima, brat kralja Tomislava, Trpimir, Hrvatski kraljevi, Krešimir I.
Moguće je da je Trpimir bio mlađi brat kralja Tomislava, a neki ga čak navode kao Tomislavova sina. Hrvatska je za njegovo vrijeme vjerojatno više manje ostala u istim granicama kao i za vrijeme kralja Tomislava. Bizantu više nije bila potrebna hrvatska pomoć kako bi se zaustavilo napredovanje Bugarske na zapad, stoga je prekinut savez, ali hrvatska vlast je unatoč tome ostala vidljiva u dalmatinskim gradovima.

Pitanje je li Trpimir II. zaista postojao još uvijek nije do kraja riješeno. Jedini mogući dokaz o postojanju Trpimira II. ovisi o tome kako se interpretiraju podaci iz 31. glave spisa Konstantina Porfirogeneta 'De administrando imperio'. Tamo se spominje hrvatski arhont Trpimir koji je imao sina Krešimira. Krešimira je naslijedio Miroslav, a njega je nakon četiri godine vladavine ubio ban Pribina.

...Poslije mnogo godina, u doba vladara Trpimira, oca vladara Krešimira, iz Francije, koja se nalazi između Hrvatske i Venecije, dođe neki čovjek po imenu Martin... Krštena Hrvatska može na noge podići konjaništva do 60.000, a pješadije do 100.000 i sagena do 80, a kondura do 100. I sagene imaju po 40 ljudi, a kondure po 20 ljudi, a manje kondure po 10 momaka. Veliku tu moć i množinu naroda imađaše Hrvatska sve do arhonta Krešimira. Pošto pak ovaj umrije, a sin njegov Miroslav vladavši četiri godine od ruke bana Pribine pogibe, kad u zemlji nastade raskol i razdor veliki, umanji se broj i konjaništva i pješadijei sagena i kondura, što ih imađahu Hrvati. Sada oni imadu 30 sagena, kondura većih i manjih i konjanika i pješaka...

Svi povjesničari od Ivana Lučića Luciusa smatrali su Trpimira kojeg spominje Porfirogenet istoznačnim knezu Trpimiru koji je vladao sredinom 9. stoljeća. Slijedom toga, Krešimir i Miroslav su se najčešće u rodoslovlje hrvatskih vladara smještali prije kneza Domagoja. Obrat dolazi s Ferdom Šišićem. On je utjecajnom radu o genealogiji hrvatskih vladara ustvrdio da vladare koje spominje Porfirogenet treba smjestiti u 10. stoljeće. Tek u posljednih nekoliko godina u historiografiji se javljaju radovi koji preispituju postojanje Trpimira II.

Evo što o Trpimiru II. piše Rudolf Horvat u svojoj 'Povijesti Hrvatske':

Nije nam poznato, kada je umro kralj Tomislav. Njemu nestaje spomena iza godine 928. Tomislava je na hrvatskom prijestolju naslijedio kralj Trpimir, koji mu bijaše valjda brat. O Trpimiru pripovijeda nam njegov savremenik - bizantinski car Konstantin Porfirogenet ...

Izvor: Wikipedia